Sertés diómártásban

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sertés diómártásban
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg sertésszűz
15 dkg dió
10 dl tej
1 evőkanál brandy
1 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
ízlés szerint burgonyapüré
ízlés szerint sült alma

Elkészítés:

1. A sertést besózzuk, 60 percen át pihentetjük.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).

3. A sertést bedörzsöljük a vajjal, majd szerecsendióval és borssal ízesítjük.

4. Felmelegítünk egy nagy serpenyőt. A sertés minden oldalát megpirítjuk.

5. Beleöntjük a brandyt. A szűzérmét mély tepsibe helyezett alacsony rácsra tesszük.

6. Annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi, és 90-120 percig sütjük. (Párolhatjuk is.) 60 perc leteltével rászórjuk a diót. Sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, még öntünk alá tejet.

7. Kivesszük a sertést a tepsiből, és nagyon vékonyan felszeleteljük.

8. A sertésszűzérmét sült almával és burgonyapürével kínáljuk, tálaláskor meglocsoljuk a mártással.

Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Nagyon aromatikus, virágos, száraz, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Burgonyapüré

Burgonyapüré
80 dkg burgonya
1 dl tejszín
5 dkg vaj
1 dl tej
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint

1. Meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk a burgonyát, s annyi vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Beletesszük a sót, félig lefedjük, puhára főzzük.

2. Ha megfőtt leszűrjük (leve akár levesekhez, akár főzelékekhez jól felhasználható).

3. Még melegen burgonyanyomóval áttörjük. Belekeverjük még forrón a vajat.

4. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk, s apránként a burgonyához keverjük. Habosra keverhetjük lyukas fakanállal vagy kézi robotgép habverő betétjével. Ha szükséges utánsózzuk, s őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

Csak frissen jó, tehát azonnal tálaljuk. Ha szeretjük gazdagabban reszelt sajtot is keverhetünk bele, csak arra ügyeljünk, hogy a sajt olvadjon meg.

Sertés diómártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1650 alkalommal tekintették meg
8zsozso
2013.11.18 8zsozso
Ez a hatodik buggyant recept! 1,5 kg szűzpecsenyének 1 órás besózás????? Én nem igazán vagyok hű-meg ha konyhatündér , de ezen felvihogtam.
szerkesztoseg
2013.11.19 szerkesztoseg
Kedves 8zsozso! Köszönjük eddigi "udvarias és építő" kommentjeidet. A recept szerzőjétől eltérően én sem szoktam egy órát besózva tartogatni a szűzpecsenyét, mert nem szeretném ha az értékes húsnedveket kioldaná a só. Sőt 90-120 percig sütni sem szoktam, lévén vékony, értékes húsrész, ami megérdemli a figyelmes és szakszerű elkészítést.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Sertés diómártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
recept beküldése