Borjú tonhalas szósszal

Vitello tonnato

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Borjú tonhalas szósszal
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A borjúhoz:
100 dkg sovány borjúhús
7 és fél dl száraz fehérbor
1 szál finomra vágott sárgarépa
3 szem szegfűszeg
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tonhalas szószhoz:
3 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 és ¼ dl majonéz
25 dkg konzerv tonhal
1 evőkanál kapribogyó
2 és fél dl marhahús-alaplé

Elkészítés:

1. A bor nagy részét egy edénybe öntjük, a borjúhúst, a sárgarépát, a szegfűszeget és a babérlevelet beletesszük, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, 1 napig pácoljuk.

2. A majonézt, a tonhalat, a citromlevet, a kapribogyót, az alaplevet és a félretett bort robotgéppel krémesre keverjük. Kis tálba kanalazzuk, félrerakjuk.

3. Kivesszük a húst a pácléből, muszlinkendőbe helyezzük. A muszlinkendő végét megcsavarjuk, összekötjük konyhai spárgával.

4. A húsbatyut nagy edénybe tesszük. Aláöntjük a páclevet, és 2 órán át főzzük.

5. Kivesszük a borjút az edényből, vágódeszkára tesszük.

6. A muszlinkendő eltávolítása után a húst vékony szeletekre vágjuk. Teljesen kihűtjük.

7. A hússzeleteket a tonhalas szósszal tálalótálra helyezzük.

Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Marhahúsalaplé

Marhahúsalaplé
100 dkg marhacsont
150 dkg marhahús
1 evőkanál tengeri só
2 gerezd fokhagyma
2 db érett paradicsom
2 szál zellerszár
1 szál póréhagyma
1 fej negyedelt hagyma
1 szál félbevágott sárgarépa
50 dl víz

1. A hozzávalókat nagy fazékba rakjuk, és alacsony hőfokon 180 percig gyöngyözve főzzük.

2. Leszedjük a habot a tetejéről.

Borjú tonhalas szósszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1611 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Borjú tonhalas szósszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
vegetáriánus ételek