Csirkével, paprikával, olívával és fetával töltött pite

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csirkével, paprikával, olívával és fetával töltött pite
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db kockára vágott csirkemell
18 dkg morzsolt feta sajt
5 dkg kimagozott, félbevágott fekete olajbogyó
2 db sült, kockára vágott piros húsú kaliforniai paprika
9 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál friss, finomra vágott oregánó
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
dl tejszín
3 db tojás
1 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
1 csomó bébispenót
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat).

2. Puhára pároljuk 1 evőkanálnyi olajon a póréhagymát és a fokhagymát. Félretesszük.

3. A maradék olajat is felmelegítjük ugyanabban a serpenyőben. A csirkét adagonként 6-8 perc alatt megpirítjuk.

4. A spenótot kevés sós vízben 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, az összes folyadékot kifacsarjuk belőle. Durvára vágjuk.

5. A csirkét, a spenótot, a kaliforniai paprikát, az olajbogyót, a feta sajtot, a petrezselymet, az oregánót, a tojásokat és a tejszínt összekeverjük egy tálban. Sózzuk, borsozzuk.

6. Kivajazunk egy négyszögletes sütőtálat.

7. A réteslapokat kiterítjük kettesével egy munkafelületen, kissé megvajazzuk. A már megkent két réteslapra ismét két tésztalapot helyezünk, és ismét megkenjük vajjal.

8. A megkent, egymásra helyezett 4 réteslappal kibéleljük a tálat. A megvajazott réteslapokra simítjuk a csirkés keveréket. A maradék réteslapokat az előzőekben leírtak szerint kettesével megvajazzuk, egymásra helyezzük.

9. A lapokat a csirkés töltelékre borítjuk, a kilógó széleket a töltelékre hajtjuk. A tészta tetejét megkenjük vajjal.

10. 40-45 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Forrón tálaljuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Csirkével, paprikával, olívával és fetával töltött pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1515 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Csirkével, paprikával, olívával és fetával töltött pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
hírlevél