Csőben sült rák

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Gratin mártás:
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
3 ¾ dl halalaplé
1 és ¼ dl tejszín
2 evőkanál fehér liszt
2 evőkanál vaj
1 teáskanál francia mustár
1 teáskanál cayenne-bors
Rákhúskeverék:
35 dkg friss rákhús
1 evőkanál vaj
1 szem finomra vágott mogyoróhagyma
2 evőkanál konyak
2 db finomra vágott csiperkegomba
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).

2. Felolvasztjuk a vajat egy kis serpenyőben. Hozzáadjuk a hagymát, a gombát, és sózzuk, borsozzuk. 5 perc alatt puhára pároljuk.

3. A konyakot és a rákhúst is belekeverjük, miközben félrehúzzuk a tűzről.

4. Felolvasztjuk a vajat a mártáshoz. Beleszórjuk a lisztet, 1-2 percig kevergetjük.

5. A halalaplével óvatosan felöntjük, és folyamatosan kevergetve 5 perc alatt besűrítjük.

6. Hozzákeverjük a tejszínt és a mustárt, majd sóval és borssal ízesítjük. 2-3 percig főzzük.

7. A mártást a rákhúsos-gombás keverékbe vegyítjük.

8. A keveréket 4 darab sütőcsészébe kanalazzuk. A tetejükre kevés sajtot szórunk. 10 percig sütjük, amíg kissé bugyborékolni nem kezd a gratin. Forrón tálaljuk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
50 dkg halcsont
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
4 szem fekete bors
1 ág kakukkfű
30 dl hideg víz
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 db kockára vágott zellerszár
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma

1. A halfejeket és a csontos keveréket 1 órán át áztatjuk hideg vízben. Ezen idő alatt kiázik belőle a vér.

2. Leszűrjük és a haldarabokat egy vízzel megtöltött nagy edényben felmelegítjük. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi hozzávalót. 1 ½ órát főzzük.

3. A levet felhasználás előtt finom fémszitán átszűrjük.

Csőben sült rák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1483 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
Csőben sült rák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Modern mediterrán konyha
Modern mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a Balkánon, a Közel-Keleten járva ízletes és egészséges ételekből válogathat az utazó. Könyvünkben több mint 270 receptet... bővebben...
ételfotó