Pancettába csavart, erdei gombával töltött fürj



Elkészítés:
1. Felforralunk egy edényben félliternyi csirkealaplét.
2. A póréhagymát és a fokhagymát puhára pároljuk az olajon.
3. Beleszórjuk a rizst, 1 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a gombát.
4. Beleöntjük a bor felét, és amikor a rizs magába szívta, fokozatosan felöntjük a forró csirkealaplevével, amellyel 15-18 percig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Sózzuk, fekete borssal ízesítjük.
5. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).
6. A fürjek hasüregét megtöltjük a gombás keverékkel, azután fogpiszkálóval rögzítjük. A fürjeket tepsibe helyezzük, körbetekerjük a pancettával, zsályalevelet rakunk rájuk, és felöntjük a maradék alaplé felével, továbbá a maradék borral.
7. 5 perc elteltével a sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat). További 20-25 percig sütjük a fürjet.
8. Sütés közben a maradék alaplével locsolgatjuk, hogy a hús ne száradjon ki.
9. Kivesszük a fürjet a tepsiből, melegen tartjuk.
10. A maradék alaplevet a tepsibe öntjük, és 5 percig főzzük, miközben fakanállal az edény aljára ragadt húsdarabkákat felkapargatjuk.
11. A fürjet forrón, a tepsiben besűrűsödött szafttal meglocsolva kínáljuk.
Csirkealaplé

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.
3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.