Tonhalsteak joghurtos uborkamártással



Elkészítés:
1. A nyers joghurtot, a majonézt, a lime-levet, az uborkát és a szőlőt összekeverjük, félrerakjuk.
2. A vajat és a citromlevet is összekeverjük. A tonhalsteakek minden oldalát bekenjük ezzel a keverékkel.
3. Felmelegítjük a grillsütőt, majd a tonhal mindkét oldalát 4-4 percig sütjük.
4. A halat tányérokra helyezzük. A tetejére kanalazzuk a joghurtos uborkamártást, és zöldsalátával, valamint koktélparadicsommal díszítjük.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.