Mini Alaszka-bomba

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A habcsókhoz:
10 dkg finomított kristálycukor
12 kisebb babapiskóta
Az eperfagylalthoz:
5 dl tejszín
50 dkg friss eper
1 evőkanál eperlikőr
10 dkg finomított kristálycukor
½ db vaníliarúd

Elkészítés:

1. Elkészítjük az eperfagylaltot. A tejszínt, a vaníliahüvelyt és a vaníliamagokat felforraljuk egy serpenyőben, alacsony tűzön. Félrerakjuk.

2. A tojássárgáját és a cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton fehéredésig és krémesre keverjük egy tűzálló tálban. A még kissé meleg tejszínes keverék egyharmadát a tojásos keverékhez adjuk, s addig keverjük, amíg az anyagok nem egyesülnek.

3. A tűzálló tálat gyöngyöző vízfürdő fölé helyezzük, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a puding besűrűsödik, és a fakanál hátulját teljesen befedi. Félrehúzzuk a tűzről, kidobjuk a vaníliahüvelyt, és befedjük a tálat sütőpapírral, hogy ne bőrösödjön meg a puding.

4. Pürésítjük az epret az eperlikőrrel, átszűrjük finom lyukú szitán, hogy kidobhassuk a magokat. Az átszűrt eperpürét a pudingba forgatjuk, és hűtőszekrénybe tesszük hűlni, körülbelül 30 percre.

5. A keveréket fagylaltkészítő gépbe öntjük, és habosra keverjük. A fagylaltot fagyasztódobozba rakjuk, a tetejét letakarjuk sütőpapírral vagy folpackkal, és a tálalásig mélyhűtőbe helyezzük.

6. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.

7. A habcsókhoz a tojásfehérjét elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton enyhén felverjük. Óvatosan beleforgatjuk a cukrot, majd addig verjük, amíg fényes és kemény nem lesz.

8. Felmelegítjük a málnalekvárt egy kis serpenyőben. Egyenletesen megkenjük a babapiskóta egyik oldalát a lekvárral. Szendvicsszerűen beborítjuk egy másik babapiskótával, az oldalát habcsókkal kenjük be. Az előkészített tepsibe egymás mellé fektetjük a piskótákat. A műveletet addig folytatjuk, amíg el nem készül a 6 darabból álló piskótaalap. Az eperfagylaltot a piskótaalap tetejére kanalazzuk. Habcsókkal borítjuk a fagylalt tetejét. Spatulával vagy fakanál hátlapjával habcsókmintát rajzolunk a fagylalton.

9. Azonnal az előmelegített sütőbe tesszük. Mintegy 4 percig sütjük, amíg a habcsók aranyszínű nem lesz.

10. Ha szükséges, a tepsiből való kiszedéshez használjunk széles pengéjű kést! Kistányérokra helyezzük, azonnal kínáljuk.

A szemet gyönyörködtető kis desszerttel gyermekzsúron vagy felnőtt társaságban is sikert arathatunk.
Mini Alaszka-bomba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1992 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Mini Alaszka-bomba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
ételfotó