Garnélarák verte mártással
Garnélarák zöldmártással



Elkészítés:
1. A vermutot, a mogyoróhagymát, a petrezselymet, a babérlevelet összemelegítjük egy serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk. Óvatosan felforraljuk.
2. Hozzáadjuk a garnélarákokat, és 2-3 percig főzzük, amíg a rákok rózsaszínűek nem lesznek. Leszűrjük, kiszedjük a rákokat, s melegen tartjuk.
3. Körülbelül 1 perc alatt megfonnyasztjuk a spenótot. Leöblítjük hideg vízzel, kifacsarjuk. Késsel durvára vágjuk.
4. A majonézt tálba öntjük. Hozzáadjuk a spenótot, a petrezselymet, a snidlinget, a kaprot, s azután jól összekeverjük.
5. Tálaláskor 4 tányéron körbefolyatunk némi mártást. A rákokat a mártásra helyezzük, salátalevelekkel díszítjük, forrón kínáljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.