Fagylaltos habcsóktorta

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tejszín
1 adag habcsók
A díszítéshez:
ízlés szerint reszelt étcsokoládé
A nugátfagylalthoz:
4 evőkanál apróra vágott nugát
2 és fél dl tej
1 evőkanál konyak
2 és fél dl tejszín

Elkészítés:

1. Elkészítjük a habcsókot és a csokoládészorbét.

2. Elkészítjük a nugátfagylaltot. A tejet, a tejszínt és a cukrot addig kevergetjük egy vastag aljú serpenyőben, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Félrehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni. Hozzáöntjük a konyakot, összekeverjük. Fagylaltkészítő gépbe tesszük, és habosra keverjük. Amikor a fagylalt már majdnem megfagyott, belekeverjük a nugátot, és befejezzük a habosítást. A fagylaltot tálalásig mélyhűtőbe helyezzük.

3. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 centiméter átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát. A kétféle fagylaltot (nugátfagylalt és csokoládészorbé) hagyjuk 10 percig állni, hogy kissé megolvadjon. Az előkészített tepsibe teszünk egy habcsókkorongot. A tetejére 1 centiméter vastagságban nugátfagylaltot kenünk. Beborítjuk egy másik habcsókkoronggal. A tetejére csokoládészorbé kerül. Beborítjuk a maradék habcsókkoronggal. Úgy 2 órára a fagyasztóba helyezzük.

4. A tejszínt elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton kemény habbá verjük. Kivesszük a tortát a fagyasztóból, tálra tesszük. A tetejét és az oldalát vastagon megkenjük tejszínhabbal. A maradék tejszínhabot habzsákba kanalazzuk, és a zsákra csillagcsöves kinyomót rakunk. A torta szélére díszes tejszínhabhalmokat nyomunk, megszórjuk csokoládéreszelékkel, s végül tálaljuk.

A hideg habcsóktorta méltó befejezése egy pompás étkezésnek.
Kétféle fagylaltból készítsük el - a nekünk legkedvesebb ízek kombinálásával.

Mandulás-barackos habcsók

Mandulás-barackos habcsók
A habcsókhoz::
22.5 dkg darált mandula
0.25 teáskanál
1 evőkanál kukoricakeményítő
A töltelékhez::
10 dkg mandulapehely
25 dkg kockára vágott, sótlan vaj
45 dkg félbevágott sárgabarack
1.25 dl tej
2 evőkanál porcukor
1 teáskanál mandulaaroma

1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gáztűzhelynél 2-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk két tepsit, és három, 23 centiméter átmérőjű kört jelölünk ki a papíron. (Használjunk segédeszközként egy kerek tortasütőt.)

2. A tojásfehérjét és a sót könnyű habbá verjük egy tálban. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot a tojáshoz, és addig verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk. Spatulával beleforgatjuk az őrölt mandulát és a kukoricakeményítőt.

3. A habcsókot habzsákba kanalazzuk, és sima kinyomócsövet helyezünk a végére. A habcsókot spirál alakban az előrajzolt körre nyomjuk: a közepétől kiindulva körkörös vonalat húzunk, hogy a nyomott spirálvonalak egymáshoz érjenek.

4. Úgy 80-90 percig sütjük. A tepsiben, félig nyitott sütőajtó mellett 10 percig hűtjük. Rácsra rakjuk.

5. A tojássárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük.

6. Felforraljuk a tejet. Lassan a tojásos keverékhez öntjük. Alacsony hőfokon, állandóan kevergetve főzzük, beleforgatjuk a kukoricakeményítőt, és kavargatjuk, hogy a sűrű keverék megtapadjon a fémkanálon. Hozzáadjuk a vajat és a mandulakivonatot. A keveréket egy tálba kanalazzuk. Hűtőszekrénybe tesszük.

7. A habcsók díszítéséhez félrerakunk 3-4 félbevágott sárgabarackot, a többit durván összevágjuk. A töltelék felét egy másik tálba kanalazzuk, és beleforgatjuk az összevágott sárgabarackokat.

8. Az egyik habcsókot megkenjük a barackos töltelék felével a szélén kevés helyet tisztán hagyunk. A tetejére rakjuk a második habcsókot, rákenjük a maradék barackos tölteléket. Beborítjuk a harmadik habcsókkal. Megkenjük a maradék töltelékkel. Megszórjuk mandulapehellyel, sárgabarackdarabokkal díszítjük.

Étcsokoládé-szorbé

Étcsokoládé-szorbé
5 dkg átszitált kakaópor
2.5 teáskanál instant kávé
6.25 dl víz

1. A vizet, a cukrot, a neszkávét, a 70%-os kakaót és a csokoládét összemelegítjük alacsony hőfokon, majd felforraljuk, 5 percig gyöngyözve főzzük.

2. Félrehúzzuk a tűzről, finom lyukú szitán át tálba szűrjük. Két órára hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Fagylaltkészítő gépbe tesszük a keveréket, felhabosítjuk.

4. Hűtődobozba öntjük a szorbét, beborítjuk sütőpapírral a tetejét, és tálalásig mélyhűtőbe rakjuk.

Fagylaltos habcsóktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1483 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Fagylaltos habcsóktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
vegetáriánus ételek