Kardamomos fagylalt



Elkészítés:
1. A tejet, a vanília- és a kardamomhüvelyt felmelegítjük egy serpenyőben, alacsony hőfokon. Addig főzzük, amíg eléri a forráspontot. Félrehúzzuk a tűzről, és körülbelül 10 percig áztatjuk, amíg a tej magába nem szívja a vanília és a kardamom aromáját.
2. A tojássárgáját és a cukrot fehéredésig és sűrűre keverjük egy tűzálló tálban. A tejbe ázott vaníliahüvelyből kikaparjuk a magokat, kidobjuk a hüvelyt. A tejet lassan a tojásos keverékbe öntjük, összekeverjük. Átszűrjük a keveréket finom lyukú szitán.
3. A tálat gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a krém teljesen be nem vonja a fakanál hátulját. Félrehúzzuk a keveréket a tűzről, letakarjuk a tálat sütőpapírral, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg a puding teteje. Hűtőszekrénybe tesszük hűlni.
4. A tejszínt a krémbe keverjük, majd fagylaltkészítő gépbe öntjük, habosra keverjük. Kissé megfagy. Fagyasztódobozba tesszük a fagylaltot, letakarjuk a tetejét sütőpapírral vagy folpackkal, és tálalásig mélyhűtőbe helyezzük. Almás pitével kínáljuk.
Almás pite

1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), és belerakjuk a tepsit egy kis időre.
2. A töltelékhez meghámozzuk, kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük az almát. Összekeverjük a cukorral, a narancslével (citromlével), a liszttel és a fahéjjal.
3. A tésztát két részre osztjuk, az egyik kissé nagyobb legyen. A nagyobb darab tésztát kinyújtjuk 23 centiméter átmérőjűre. Feltekerjük a belisztezett nyújtófára, és a fa segítségével a tepsibe simítjuk úgy, hogy a tepsi oldalfalát is beborítsa, sőt egy kissé túllógjon. A tésztát szorosan odanyomkodjuk a tepsi falához és az aljához is. A tölteléket a tésztába kanalazzuk.
4. Kinyújtjuk a kisebb tésztát (ez borítja majd a tölteléket). Visszahajtjuk a kilógó tésztaszéleket. A visszahajtott tészta karimáját benedvesítjük a jeges vízzel, és a tetejére tesszük a kinyújtott kisebb tésztát. A tésztaszéleket kézzel szorosan összenyomkodjuk. Két helyen kissé bemetsszük a tésztát, hogy a keletkező gőz kiáramolhasson. A tetejét bekenjük tejjel, és megszórjuk cukorral.
5. 10 percig sütjük a tésztát. A tűz hőfokát 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) csökkentjük, és a pitét még további 30 percig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz.