Kardamomos fagylalt

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dl tejszín
1 ¾ dl tej
½ rúd vanília

Elkészítés:

1. A tejet, a vanília- és a kardamomhüvelyt felmelegítjük egy serpenyőben, alacsony hőfokon. Addig főzzük, amíg eléri a forráspontot. Félrehúzzuk a tűzről, és körülbelül 10 percig áztatjuk, amíg a tej magába nem szívja a vanília és a kardamom aromáját.

2. A tojássárgáját és a cukrot fehéredésig és sűrűre keverjük egy tűzálló tálban. A tejbe ázott vaníliahüvelyből kikaparjuk a magokat, kidobjuk a hüvelyt. A tejet lassan a tojásos keverékbe öntjük, összekeverjük. Átszűrjük a keveréket finom lyukú szitán.

3. A tálat gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a krém teljesen be nem vonja a fakanál hátulját. Félrehúzzuk a keveréket a tűzről, letakarjuk a tálat sütőpapírral, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg a puding teteje. Hűtőszekrénybe tesszük hűlni.

4. A tejszínt a krémbe keverjük, majd fagylaltkészítő gépbe öntjük, habosra keverjük. Kissé megfagy. Fagyasztódobozba tesszük a fagylaltot, letakarjuk a tetejét sütőpapírral vagy folpackkal, és tálalásig mélyhűtőbe helyezzük. Almás pitével kínáljuk.

Almás pite

Almás pite
A mázhoz::
1-2 evőkanál tej
A szóráshoz::
1 evőkanál kristálycukor
A töltelékhez::
75 dkg savanykás, vékonyra szeletelt alma
2 evőkanál fehér liszt
0.5 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé vagy
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé

1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), és belerakjuk a tepsit egy kis időre.

2. A töltelékhez meghámozzuk, kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük az almát. Összekeverjük a cukorral, a narancslével (citromlével), a liszttel és a fahéjjal.

3. A tésztát két részre osztjuk, az egyik kissé nagyobb legyen. A nagyobb darab tésztát kinyújtjuk 23 centiméter átmérőjűre. Feltekerjük a belisztezett nyújtófára, és a fa segítségével a tepsibe simítjuk úgy, hogy a tepsi oldalfalát is beborítsa, sőt egy kissé túllógjon. A tésztát szorosan odanyomkodjuk a tepsi falához és az aljához is. A tölteléket a tésztába kanalazzuk.

4. Kinyújtjuk a kisebb tésztát (ez borítja majd a tölteléket). Visszahajtjuk a kilógó tésztaszéleket. A visszahajtott tészta karimáját benedvesítjük a jeges vízzel, és a tetejére tesszük a kinyújtott kisebb tésztát. A tésztaszéleket kézzel szorosan összenyomkodjuk. Két helyen kissé bemetsszük a tésztát, hogy a keletkező gőz kiáramolhasson. A tetejét bekenjük tejjel, és megszórjuk cukorral.

5. 10 percig sütjük a tésztát. A tűz hőfokát 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) csökkentjük, és a pitét még további 30 percig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz.

Kardamomos fagylalt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1362 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Kardamomos fagylalt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
recept beküldése