Rumos-mazsolás fagylalt



Elkészítés:
1. A mazsolát 4 evőkanálnyi rumban áztatjuk egy éjszakán át.
2. A zsírszegény tejszínt forráspontig hevítjük egy serpenyőben. Félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.
3. A tojássárgáját és a barna cukrot fehéredésig keverjük egy jénai tálban. A meleg tejszín egyharmadát lassan, óvatosan a tojásos cukorba keverjük. A maradék meleg tejszínt is hozzáöntjük. A pudingos keveréket vízfürdő fölé helyezzük, és fakanállal állandóan kevergetjük, amíg az a fakanál hátulját teljesen be nem vonja. Félrehúzzuk a tűzről, és körülbelül 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
4. Összekeverjük a zsíros tejszínt és a maradék 2 evőkanálnyi rumot. A keveréket a fagylaltkészítő gépbe öntjük. Habosra keverjük, s eközben kissé megfagy. Hozzáadjuk a mazsolát, és még 2 percig habosítjuk.
5. Fagyasztódobozba tesszük a fagylaltot, letakarjuk sütőpapírral a tetejét, és tálalásig mélyhűtőbe helyezzük. Bundás banánnal kínáljuk.
Bundás banán rumos-mazsolás fagylalttal

1. A lisztet és a fahéjat egy tálba szórjuk. A közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük az egész tojást és a pezsgő felét. Alaposan összekeverjük: a hozzávalók tökéletesen egyesüljenek, és egyetlen csomó se legyen a tésztában. Hozzáöntjük a maradék pezsgőt. Letakarjuk a tálat folpackkal, és hideg helyen 1 órán át pihentetjük.
2. A tojásfehérjét kis tálban kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába forgatjuk.
3. Az olajat fritőzbe vagy mély serpenyőbe öntjük, és 190 fokra melegítjük. Ha nincs sütőhőmérőnk, akkor az olaj forróságát kis kenyérkockával teszteljük le. Ha a bedobott kenyér körül buborékos az olaj, és a kenyér pillanatok alatt aranyszínűvé válik, akkor kellően forró az olaj.
4. Meghámozzuk a banánt, a tésztába mártjuk, figyelve arra, hogy a tészta mindenhol bevonja. A forró olajba egyszerre 2 banánt rakunk, sütés közben megforgatjuk, minden oldalát 2 percig sütjük, amíg a bundája aranyszínű nem lesz. A megsült banánokat szűrőkanállal vagy csipesszel vesszük ki az olajból, és a felesleges olajat leitatjuk papírtörlőn. Megszórjuk a maradék cukorral, és forrón tálaljuk, mellé kanálnyi rumos mazsolás fagylaltot kínálva.