Csokoládés-karamellás kekszfagylalt



Elkészítés:
1. Elkészítjük a fagylaltot. A mélyhűtőbe teszünk egy nagy tálat. A tejet, a tejszínt, a citromhéjat és a cukor felét összemelegítjük vastag aljú serpenyőben, majd forráspontig hevítjük. Félrehúzzuk a tűzről.
2. A tojássárgáját és a maradék cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fordulatszámon fehéredésig és krémesre keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg tejes keverék egyharmadát. Állandó keverés mellett hozzáöntjük az összes tejes keveréket. Ezután visszarakjuk a serpenyőbe. Nagyon alacsony hőfokon, állandóan kevergetve főzzük. Figyelem: a keveréket tilos felforralni! Félrehúzzuk a tűzhelyről, és a lehűtött tálba öntjük. Teljesen kihűtjük. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
3. A tejes-tojásos keveréket a fagylaltkészítő gépbe öntjük, habosra keverjük. Fagyasztódobozba rakjuk, letakarjuk a tetejét sütőpapírral, és a tálalásig mélyhűtőbe helyezzük.
4. A csokoládészószhoz felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben. Hozzáadjuk a barna cukrot, a tejszínt, a kakaót. Simára keverjük. 5 percig gyöngyözve főzzük. Félretesszük, 10-15 perc alatt kissé kihűtjük.
5. A durvára tört kekszet, a mogyorót, a fagylaltot és a csokoládészószt négy vagy hat üvegpohárba rétegezzük, azután tálaljuk.