Svéd gyümölcskocsonya



Elkészítés:
1. A kardamomot, egy fahéjrudat, a szegfűszeget, a narancshéjat és a vodkát összekeverjük egy légmentesen lezárható edényben, és egy éjszakán át áztatjuk. Egy másik, ugyancsak légmentesen lezárható edénybe töltjük a portóit, hozzáadjuk a mazsolát, és egy éjszakán át áztatjuk.
2. Másnap reggel 5 perc alatt feloldjuk a zselatinlapokat a vízben. Ha zselatinport használunk, megspricceljük hideg vízzel, ettől 5 perc alatt meglágyul.
3. Eközben a vörösbort serpenyőbe öntjük, beleszórjuk a cukrot, és hozzáadjuk a vodkás keveréket. A portóit a serpenyőbe szűrjük. A mazsolát későbbi felhasználásig félrerakjuk. A boros keveréket tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Amikor a keverék hőfoka eléri a forráspontot, félrehúzzuk a serpenyőt a tűzről.
4. A zselatinlapokat vagy a zselatinport nagy kancsóba rakjuk.
5. A forró vörösboros keveréket finom lyukú szitán át óvatosan, meg-megállva a zselatinos kancsóba szűrjük, és addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad. Hagyjuk hűlni.
6. Előveszünk 6 üveg borospoharat vagy kis üvegtálat. Elosztjuk bennük a szeszes-gyümölcsös zselét. 120 percre hűtőszekrénybe rakjuk, hogy megdermedjen. A portói bortól megduzzadt mazsolával és pirított mandulával kínáljuk. Díszíthetjük fahéjrudakkal is.