Svéd gyümölcskocsonya

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Svéd gyümölcskocsonya
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 üveg gyümölcsbor
1 ¾ dl portói bor
dl vodka
3 púpozott evőkanál arany mazsola
7 rúd fahéj
6 db tört kardamonhüvely
1 db narancs reszelt héja
8 lap zselatin
vagy
2 evőkanál zselatinpor
4 evőkanál hideg víz
2 db egész szegfűszeg
A díszítéshez:
ízlés szerint pirított mandula

Elkészítés:

1. A kardamomot, egy fahéjrudat, a szegfűszeget, a narancshéjat és a vodkát összekeverjük egy légmentesen lezárható edényben, és egy éjszakán át áztatjuk. Egy másik, ugyancsak légmentesen lezárható edénybe töltjük a portóit, hozzáadjuk a mazsolát, és egy éjszakán át áztatjuk.

2. Másnap reggel 5 perc alatt feloldjuk a zselatinlapokat a vízben. Ha zselatinport használunk, megspricceljük hideg vízzel, ettől 5 perc alatt meglágyul.

3. Eközben a vörösbort serpenyőbe öntjük, beleszórjuk a cukrot, és hozzáadjuk a vodkás keveréket. A portóit a serpenyőbe szűrjük. A mazsolát későbbi felhasználásig félrerakjuk. A boros keveréket tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Amikor a keverék hőfoka eléri a forráspontot, félrehúzzuk a serpenyőt a tűzről.

4. A zselatinlapokat vagy a zselatinport nagy kancsóba rakjuk.

5. A forró vörösboros keveréket finom lyukú szitán át óvatosan, meg-megállva a zselatinos kancsóba szűrjük, és addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad. Hagyjuk hűlni.

6. Előveszünk 6 üveg borospoharat vagy kis üvegtálat. Elosztjuk bennük a szeszes-gyümölcsös zselét. 120 percre hűtőszekrénybe rakjuk, hogy megdermedjen. A portói bortól megduzzadt mazsolával és pirított mandulával kínáljuk. Díszíthetjük fahéjrudakkal is.

Svédországban glöggöt, azaz forralt vörösborral készült gyümölcskocsonyát kínálnak a látogatóknak karácsony táján.
Svéd gyümölcskocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1568 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Svéd gyümölcskocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
hírlevél