Sült alma



Elkészítés:
1. Kicsumázzuk az almát. A csumázót egymás után két vagy három alkalommal az almába fúrjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy alacsony falú kis tepsit, amelyben egymás mellett elférnek az almák, és nem borulnak fel.
3. Összekeverjük a töltelék hozzávalóit egy tálban. Egyformán elosztjuk a tölteléket az almák között, s a tölteléket a kivájt lyukba kanalazzuk. Minden almába 4 darab egész szegfűszeget szúrunk, majd a tepsibe állítjuk az almákat. Meglocsoljuk almalével vagy Calvadosszal. A tetejére kevés vajat rakunk. Meghintjük nádcukorral az almákat.
4. Fedő nélkül 20-30 percig sütjük. A citromlevet és a mézet összekeverjük egy tálban, és óvatosan felmelegítjük. Meglocsolgatjuk a meleg mézzel az almákat. 10 percig sütjük, ezalatt az almák felpuffadnak, és a héjuk megrepedezik. 10 percig hagyjuk hűlni. Melegen tálaljuk, vaníliapudingot, fagylaltot vagy créme fraiche-t kínálunk mellé.
Angol vaníliakrém
1 A tejet és a vaníliahüvelyt kis serpenyőben felmelegítjük. Félrehúzzuk a tűzről.
2. A tojássárgáját és a kristálycukrot sűrűre keverjük egy tálban. Óvatosan, állandóon kevergetve hozzáöntjük a meleg tej egyharmadát. Majd következhet a maradék meleg tej. Addig kevergetjük, amíg a hozzávalók teljesen nem egyesülnek.
3. Ezután kisméretű serpenyőbe kanalazzuk, és gyöngyözve főzzük. Elkészült, amint besűrűsödik.
4. A krémet finom lyukú szitán át kis kancsóba szűrjük, tálalásig félretesszük.