Sült alma

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sült alma
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagyobb alma
A sütéshez:
2 evőkanál méz
16 szem szegfűszeg
1 db citrom leve, friss
4 evőkanál almalé
vagy
4 evőkanál calvados pálinka
2 evőkanál sózott, kockára vágott vaj
1 evőkanál nádcukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint créme fraiche
vagy
ízlés szerint angol krém
A töltelékhez:
2 evőkanál arany mazsola
2 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
1 evőkanál narancslekvár
1 evőkanál frissen reszelt narancshéj
2 evőkanál ribizli
vagy
2 evőkanál magtalan mazsola
2 evőkanál világosbarna cukor
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 rúd vanília

Elkészítés:

1. Kicsumázzuk az almát. A csumázót egymás után két vagy három alkalommal az almába fúrjuk.

2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy alacsony falú kis tepsit, amelyben egymás mellett elférnek az almák, és nem borulnak fel.

3. Összekeverjük a töltelék hozzávalóit egy tálban. Egyformán elosztjuk a tölteléket az almák között, s a tölteléket a kivájt lyukba kanalazzuk. Minden almába 4 darab egész szegfűszeget szúrunk, majd a tepsibe állítjuk az almákat. Meglocsoljuk almalével vagy Calvadosszal. A tetejére kevés vajat rakunk. Meghintjük nádcukorral az almákat.

4. Fedő nélkül 20-30 percig sütjük. A citromlevet és a mézet összekeverjük egy tálban, és óvatosan felmelegítjük. Meglocsolgatjuk a meleg mézzel az almákat. 10 percig sütjük, ezalatt az almák felpuffadnak, és a héjuk megrepedezik. 10 percig hagyjuk hűlni. Melegen tálaljuk, vaníliapudingot, fagylaltot vagy créme fraiche-t kínálunk mellé.

Sütés előtt szurkáljuk meg az alma tetejét egy éles késsel, hogy puhább legyen, és szépen karamellizálódjon. Ügyeljünk arra, hogy a formáját ugyanakkor megtartsa. A sütési idő az alma fajtájától függ.
A sült almához használhatunk Cox, Granny Smith, Greening vagy Braeburn almát is.

Angol vaníliakrém

Angol vaníliakrém
0.5 db vaníliarúd
2.5 dl meleg tej

1 A tejet és a vaníliahüvelyt kis serpenyőben felmelegítjük. Félrehúzzuk a tűzről.

2. A tojássárgáját és a kristálycukrot sűrűre keverjük egy tálban. Óvatosan, állandóon kevergetve hozzáöntjük a meleg tej egyharmadát. Majd következhet a maradék meleg tej. Addig kevergetjük, amíg a hozzávalók teljesen nem egyesülnek.

3. Ezután kisméretű serpenyőbe kanalazzuk, és gyöngyözve főzzük. Elkészült, amint besűrűsödik.

4. A krémet finom lyukú szitán át kis kancsóba szűrjük, tálalásig félretesszük.

Sült alma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2444 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Sült alma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
cikkek