Sáfrányban posírozott körte kardamomos fagylalttal



Elkészítés:
1. A bort, a cukrot, a sáfrányt, a vaníliát, a narancsok levét és reszelt héját összemelegítjük egy serpenyőben, majd a forráspontig hevítjük. Mérsékeljük a tűz hőmérsékletét, és 15 percig gyöngyözve főzzük a szirupot.
2. A körtét is 20-25 percig főzzük, amíg a körte meg nem puhul. Félrehúzzuk a tűzről, és 15 percig hűtjük a körtét a szirupban.
3. A még mindig meleg körtét tálra rakjuk, és 1-2 kanálnyi kardamomos fagylaltot kínálunk mellé.
Kardamomos fagylalt
1. A tejet, a vanília- és a kardamomhüvelyt felmelegítjük egy serpenyőben, alacsony hőfokon. Addig főzzük, amíg eléri a forráspontot. Félrehúzzuk a tűzről, és körülbelül 10 percig áztatjuk, amíg a tej magába nem szívja a vanília és a kardamom aromáját.
2. A tojássárgáját és a cukrot fehéredésig és sűrűre keverjük egy tűzálló tálban. A tejbe ázott vaníliahüvelyből kikaparjuk a magokat, kidobjuk a hüvelyt. A tejet lassan a tojásos keverékbe öntjük, összekeverjük. Átszűrjük a keveréket finom lyukú szitán.
3. A tálat gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a krém teljesen be nem vonja a fakanál hátulját. Félrehúzzuk a keveréket a tűzről, letakarjuk a tálat sütőpapírral, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg a puding teteje. Hűtőszekrénybe tesszük hűlni.
4. A tejszínt a krémbe keverjük, majd fagylaltkészítő gépbe öntjük, habosra keverjük. Kissé megfagy. Fagyasztódobozba tesszük a fagylaltot, letakarjuk a tetejét sütőpapírral vagy folpackkal, és tálalásig mélyhűtőbe helyezzük. Almás pitével kínáljuk.