Csokoládés vulkán

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Pudinghoz:
25 dkg durvára tört étcsokoládé
9 dkg lágy, sótlan vaj
6 db tojás
10 dkg fehér liszt
10 dkg világos barna cukor
3 evőkanál kukoricakeményítő
másfél teáskanál sütőpor
Töltelékhez:
15 dkg durvára tört étcsokoládé
1 evőkanál sótlan vaj
dl tejszín
2 evőkanál finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. Elkészítjük a tölteléket. A 70%-os csokoládét, a vajat, a tejszínt és a cukrot összemelegítjük egy serpenyőben, nagyon alacsony hőmérsékleten. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem olvad, és a keverék sima nem lesz. A pudingos tálkával azonos átmérőjű tálba rakjuk, lefedjük, és 30 percre - vagy amíg megszilárdul - lefagyasztjuk.

2. Előkészítünk és liszttel megszórunk egy másfél literes pudingos tálat vagy kerámiatálat.

3. A csokoládét felolvasztjuk gyöngyöző vízfürdő felett. Néhány percre félretesszük hűlni.

4. A vajat és a barna cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton fehéredésig és krémesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet, a kukoricakeményítőt és a sütőport is belekeverjük.

5. Kissé felverjük a tojásfehérjét egy tiszta tálban. Az olvasztott csokoládéba keverjük, és két evőkanálnyi tojásfehérjés keverékkel kissé fellazítjuk a pudingos masszát. A maradék tojásfehérjehabot is beleforgatjuk.

6. A pudingos tálat megtöltjük a pudingos keverék egyharmadával. Kivesszük a tölteléket a fagyasztóból, és a pudingos tálba tesszük. Befedjük a maradék pudinggal, ezzel mintegy lezárjuk. Kivajazzuk az edény fedelét, lefedjük. (Ha nincs az edénynek teteje, vagy tálat használunk, készítsünk duplán összehajtott, 23 x 23 centiméteres alufólia borítást, aminek az egyik oldalát bevajazzuk. A közepén összecsippentjük, így fület készítünk. Betakarjuk a pudingot a fóliával, vajas felével lefelé. A fóliát a tál oldala mentén szorosan lehajtjuk.)

7. A pudingos tálat nagy, mély serpenyőbe helyezzük. A serpenyőt megtöltjük hideg vízzel, a víz a pudingos tál magasságának feléig érjen. Letakarjuk egy fedővel, és felforraljuk a vizet. Nagyon alacsony hőfokon 60 percig gyöngyözve főzzük, ezalatt a puding megszilárdul, és kissé megemelkedik. Figyeljünk arra, hogy a víz ne párologjon el, a serpenyő ne száradjon ki, tehát ha szükséges, pótoljuk a vizet. Ha van gőzölőedényünk, abban is elkészíthetjük a pudingot.

8. A pudingos tálat nagyon óvatosan emeljük ki a serpenyőből. 5 percig pihentetjük. A fedőket, illetve a fóliát eltávolítjuk, késsel körbevágjuk a pudingot, és tálalótányérra helyezzük. Mielőtt felvágnánk a csokoládés vulkánt, 10 percig pihentetjük.

Az olvasztott csokoládé lávaként tör elő ebből a gőzölt pudingból, amikor belevágunk. Ha nincs légmentesen záródó tetőnk, akkor használjunk alumíniumfóliát a lefedéséhez. A desszertet vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal kínáljuk.
Csokoládés vulkán
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2187 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Csokoládés vulkán
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
recepttár