Vajas kenyeres puding

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Vajas kenyeres puding
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 szelet kockára vágott, szikkadt fehérkenyér
5 dl tej
5 dkg lágy, sótlan vaj
6 dkg darabolt aszalt sárgabarack
12 dkg arany mazsola
1 db finomra reszelt, héja citrom
3 db tojás
3 és fél dkg finomított kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
A szóráshoz:
1 evőkanál nádcukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy körülbelül 20 centiméteres kis tepsit (a mélysége 5 centiméter) vagy egy hasonló méretű tűzálló tálat.

2. Megkenjük a kenyereket vajjal. A szeleteket negyedeljük. Megszórjuk a tepsibe lefektetett darabokat a mazsolával, a sárgabarackkal és a citromhéjjal. A rétegezést a maradék kenyérdarabokkal fejezzük be, amelyeknek a vajas fele kerül felfelé.

3. Felverjük a tojást a cukorral egy tálban, hozzáöntünk 60 milliliter tejet. A maradék tejet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Óvatosan a tojásos keverékhez öntjük. Belekerül a vanília is, elkeverjük. A tojásos-tejes keveréket a kenyerek tetejére öntjük, 15 percig pihentetjük, ezalatt a kenyér felissza a szószt. Megszórjuk nádcukorral.

4. A pudingos tepsit egy nagyobb tepsibe helyezzük. A tepsibe forró vizet öntünk úgy, hogy a víz a pudingos tepsi magasságának feléig érjen.

5. A pudingot 35-40 percig gőzölve sütjük: a szósz megszilárdul, és a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.

Elkészítéséhez mindig másnapos kenyeret használjunk! A pudinghoz fehér szendvicskenyér, otthon sütött cipó vagy panattone is felhasználható. A kenyeret nem kell szétmorzsolni!
Tej helyett használhatunk felesben tejet és tejszínt is.
Vajas kenyeres puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2489 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Vajas kenyeres puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
szótár