Gőzölt narancspuding narancsszeletekkel

Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Narancsszirup:
50 dkg finomított kristálycukor
3 és fél dl frissen préselt/facsart narancslé
2 dl hideg víz
1 db vékonyra szeletelt narancs
Puding:
1 evőkanál narancslekvár
2 db finomra reszelt, héja narancs
4 db tojás
17 és fél dkg lágy, sótlan vaj
20 dkg világos barnacukor
1 csipet
2 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
2 evőkanál tej
17 és fél dkg sütőporos liszt

Elkészítés:

1. Enyhén kivajazunk egy másfél literes pudingos tálat vagy kerámiatálat. Egy másik tálat vagy serpenyőt vízzel megtöltünk a kétharmad részéig, lefedjük, és felforraljuk a vizet.

2. A vajat és a barna cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton fehéredésig és krémesre keverjük. Beleforgatjuk a sót és a lisztet. A tojásokat, a narancshéjat, a narancslevet beleforgatjuk, és hozzáadunk 2 evőkanál tejet. 1-2 percig kevergetjük. Ha szükséges, öntünk még hozzá tejet, és addig kevergetjük, amíg a tészta kemény nem lesz.

3. A narancslekvárt a tálba kanalazzuk, a pudingtésztát a tetejére tesszük, a tál tetejét vagy egy alumíniumfóliát vajjal alaposan megkenünk, és befedjük vele a tálat.

4. A pudingos tálat a forró vízzel teli serpenyőbe helyezzük. A víz a pudingos tál magasságának a feléig érjen. A pudingot, lefedve, újra felforraljuk. Ha van gőzölőnk, akkor forró vízzel töltsük fel. A tűz hőfokát csökkentve körülbelül 120 percig, letakarva gőzöljük. Félóránként ellenőrizzük, hogy a víz nem forrt-e el Ha igen, adjunk hozzá vizet.

5. Eközben elkészítjük a narancsszirupot. A főzés körülbelül 40 percet igényel. A narancslevet, a vizet és a cukrot felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor tökéletesen fel nem olvad. A narancsszeleteket még 30-40 percig főzzük, ezalatt a folyadék besűrűsödik. Akkor megfelelő, ha a szirup tetején már nem keletkeznek buborékok.

6. A pudingot fogpiszkálópróbával ellenőrizzük, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta, a pudingos edényt nagyon óvatosan vegyük ki a serpenyőből. A pudingot 3 percig pihentessük. szélét elválasztjuk késsel a táltól, és a pudingot nagy tálalótányérra helyezzük.

Melegen tálaljuk.

7. A meleg szirupot a puding tetejére kanalazzuk. Vaníliás créme anglaise-zel vagy tejszínhabbal kínáljuk.

Tradicionális brit recept a gőzölt puding. Bár klasszikus, manapság ritkán kínálják, pedig könnyű textúrája igazi meglepetés. Gyorsan előkészíthető, ám 2 órán át kell gőzölni.

Angol vaníliakrém

Angol vaníliakrém
0.5 db vaníliarúd
2.5 dl meleg tej

1 A tejet és a vaníliahüvelyt kis serpenyőben felmelegítjük. Félrehúzzuk a tűzről.

2. A tojássárgáját és a kristálycukrot sűrűre keverjük egy tálban. Óvatosan, állandóon kevergetve hozzáöntjük a meleg tej egyharmadát. Majd következhet a maradék meleg tej. Addig kevergetjük, amíg a hozzávalók teljesen nem egyesülnek.

3. Ezután kisméretű serpenyőbe kanalazzuk, és gyöngyözve főzzük. Elkészült, amint besűrűsödik.

4. A krémet finom lyukú szitán át kis kancsóba szűrjük, tálalásig félretesszük.

Gőzölt narancspuding narancsszeletekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1328 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Gőzölt narancspuding narancsszeletekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
ételfotó