Gőzölt narancspuding narancsszeletekkel



Elkészítés:
1. Enyhén kivajazunk egy másfél literes pudingos tálat vagy kerámiatálat. Egy másik tálat vagy serpenyőt vízzel megtöltünk a kétharmad részéig, lefedjük, és felforraljuk a vizet.
2. A vajat és a barna cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozaton fehéredésig és krémesre keverjük. Beleforgatjuk a sót és a lisztet. A tojásokat, a narancshéjat, a narancslevet beleforgatjuk, és hozzáadunk 2 evőkanál tejet. 1-2 percig kevergetjük. Ha szükséges, öntünk még hozzá tejet, és addig kevergetjük, amíg a tészta kemény nem lesz.
3. A narancslekvárt a tálba kanalazzuk, a pudingtésztát a tetejére tesszük, a tál tetejét vagy egy alumíniumfóliát vajjal alaposan megkenünk, és befedjük vele a tálat.
4. A pudingos tálat a forró vízzel teli serpenyőbe helyezzük. A víz a pudingos tál magasságának a feléig érjen. A pudingot, lefedve, újra felforraljuk. Ha van gőzölőnk, akkor forró vízzel töltsük fel. A tűz hőfokát csökkentve körülbelül 120 percig, letakarva gőzöljük. Félóránként ellenőrizzük, hogy a víz nem forrt-e el Ha igen, adjunk hozzá vizet.
5. Eközben elkészítjük a narancsszirupot. A főzés körülbelül 40 percet igényel. A narancslevet, a vizet és a cukrot felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor tökéletesen fel nem olvad. A narancsszeleteket még 30-40 percig főzzük, ezalatt a folyadék besűrűsödik. Akkor megfelelő, ha a szirup tetején már nem keletkeznek buborékok.
6. A pudingot fogpiszkálópróbával ellenőrizzük, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta, a pudingos edényt nagyon óvatosan vegyük ki a serpenyőből. A pudingot 3 percig pihentessük. szélét elválasztjuk késsel a táltól, és a pudingot nagy tálalótányérra helyezzük.
Melegen tálaljuk.
7. A meleg szirupot a puding tetejére kanalazzuk. Vaníliás créme anglaise-zel vagy tejszínhabbal kínáljuk.
Angol vaníliakrém
1 A tejet és a vaníliahüvelyt kis serpenyőben felmelegítjük. Félrehúzzuk a tűzről.
2. A tojássárgáját és a kristálycukrot sűrűre keverjük egy tálban. Óvatosan, állandóon kevergetve hozzáöntjük a meleg tej egyharmadát. Majd következhet a maradék meleg tej. Addig kevergetjük, amíg a hozzávalók teljesen nem egyesülnek.
3. Ezután kisméretű serpenyőbe kanalazzuk, és gyöngyözve főzzük. Elkészült, amint besűrűsödik.
4. A krémet finom lyukú szitán át kis kancsóba szűrjük, tálalásig félretesszük.