Narancsos-mákos puding narancssziruppal



Elkészítés:
1. Elkészítjük a pudingot. A narancsot kis serpenyőbe rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd felforraljuk. Csökkentjük a tűz hőfokát, és 20 percig gyöngyözve főzzük a narancsot. Félrehúzzuk a tűzről, hagyjuk hűlni.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kiolajozunk egy 12 darabos muffin sütőt.
3. Darabokra szedjük a narancsot, eltávolítjuk a magjait. A narancshúst robotgépben vagy mixerben pürésítjük.
4. A vajat és a cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel simára és fehéredésig keverjük. A tojásokat egyenként, egymás után hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg tökéletesen nem egyesülnek. A narancspürét, az őrölt mandulát, és a mákszemeket beleforgatjuk a masszába fakanállal.
5. A lisztet és a sütőport a vajas, narancsos keverék tetejére szórjuk. Hozzáadjuk a tejet, és fakanállal alaposan összekeverjük. A tésztát a muffin tepsi mélyedéseibe kanalazzuk.
6. A pudingot 20 percig sütjük, amikor is elvégezzük a fogpiszkálópróbát. Ha a fogpiszkáló tisztán húzható ki a puding közepéből, elkészült.
7. A narancssziruphoz a narancshéjat, a narancslevet, a vizet, a cukrot és a kardamomot felmelegítjük, majd felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, és a szirupot 10 percig gyöngyözve főzzük. A szirupból egy keveset a puding tetejére csorgatunk, és megvárjuk, amíg az a szirupot magába szívja.
8. A még meleg pudingot kistányérokra helyezzük, meglocsoljuk a maradék sziruppal. Az sem baj, ha az oldalán lecsorog, és már nem szívja fel teljesen a narancsszirupot. A vaníliás joghurtot a puding mellé kanalazzuk (de akár adhatjuk külön csészékben is), és megszórjuk az előre megpirított mandulaforgáccsal.