Bogyós gyümölcsös szuflé bogyós coulival

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bogyós gyümölcsös szuflé bogyós coulival
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A szóráshoz:
1 evőkanál porcukor
Couli:
30 dkg mélyhűtött vegyes piros gyümölcs
1 evőkanál Amaretto likőr
vagy
1 evőkanál Cointreau likőr
3 evőkanál kristálycukor
Csészebevonó:
3 evőkanál finomított kristálycukor
3 evőkanál olvasztott, sótlan vaj
Szuflé:
másfél dl forró tej
1 teáskanál kukoricakeményítő
másfél teáskanál sótlan vaj
15 dkg mélyhűtött vegyes piros gyümölcs
4 evőkanál finomított kristálycukor
másfél teáskanál fehér liszt

Elkészítés:

1. A 6 darab, egyenként 150 milliliteres sütő- vagy szuflé csészét vajjal vastagon kikenjük. Megszórjuk cukorral, és addig forgatjuk benne, amíg a cukor az oldalát és az alját mindenhol be nem fedi.

2. Előkészítjük a szuflét. A felengedett vegyes bogyós gyümölcsöket tálra rakjuk. A kukoricakeményítőt és 1 evőkanál cukrot összekeverjük, és a gyümölcsök tetejére szórjuk. A felolvadt, puha gyümölcsöt összenyomkodjuk egy villával, pépesítjük.

3. Elkészítjük a szuflé alapot. A vajat alacsony hőfokon felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, és kevergetve addig főzzük, amíg a színe majdnem barnás lesz. Óvatosan hozzáöntjük a tejet, és fakanállal simára kavargatva besűrítjük. 1-2 percig gyöngyözve főzzük, s amikor kis buborékok jelennek meg a felszínén, még egy kevés ideig kavargatjuk. Félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni.

4. A tojássárgáját felverjük 1 evőkanál cukorral, majd a tejes és lisztes keverékhez adjuk, elkeverjük.

5. Az áztatott gyümölcsöt szitán át tálba passzírozzuk, és a tejes keverékbe forgatjuk. A szita felfogja az apró magvakat, amelyeket természetesen kidobunk. (A szuflé eddig a pontig előre elkészíthető, majd lehűthető.)

6. Elkészítjük a coulit. A bogyós gyümölcsöket és a kristálycukrot egy serpenyőben összemelegítjük. 4-5 percig kevergetve főzzük, amíg a gyümölcs meg nem puhul. Finom lyukú szitán át tálba passzírozzuk, a visszamaradt magokat kidobjuk. Belekeverjük a likőrt.

7. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat).

8. A tojásfehérjét elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fokozatban lágy habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a maradék 2 evőkanálnyi cukrot, és fényes, kemény habbá verjük. A tojásfehérjehab egyharmadát laza mozdulatokkal a gyümölcsös keverékbe forgatjuk. Azután a maradék tojáshabot is beleforgatjuk.

9. A sütő- vagy a szuflé csészéket tepsibe állítjuk, és a keveréket a csészékbe kanalazzuk úgy, hogy körben egycentinyi rész kimaradjon. A krém tetejét lesimítjuk egy kanál hátával.

10. Magasra tett rácson 12-15 percig sütjük, ezalatt megemelkedik és aranybarna színű lesz. Megszórjuk a tetejét porcukorral, a közepébe kanalazzuk a coulit, és azonnal, forrón tálaljuk.

A coulit nyers vagy főzött gyümölcsből készítjük, és kísérője lehet a meleg vagy hideg desszerteknek.
Bogyós gyümölcsös szuflé bogyós coulival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1840 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Bogyós gyümölcsös szuflé bogyós coulival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
ételfotó