Csokoládékrémes kehely habcsókkal

Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 rúd vanília
3 dl zsírszegény tejszín
6 dkg apróra darabolt fehér csokoládé
6 dkg apróra darabolt étcsokoládé
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál finomított kristálycukor
2 csipet
Habcsók:
10 dkg finomított kristálycukor
vagy
1 teáskanál vaníliakivonat
¼ teáskanál frissen préselt/facsart citromlé

Elkészítés:

1. A tejszínt és a vaníliát vastag aljú serpenyőben, alacsony hőfokon melegítjük, míg eléri a forráspontot. Félrehúzzuk a tűzről, és a vaníliahüvelyt még 20 percig áztatjuk a tejszínben.

2. A kétféle csokoládét felolvasztjuk külön-külön, egy-egy tűzálló tálban, gyöngyöző vízfürdő fölött. Hagyjuk kissé hűlni. A vizes serpenyőt ne rakjuk el, később szükség lesz rá.

3. Egy tálban összekeverünk két tojássárgáját, az olvasztott keserédes csokoládéhoz öntjük (ne legyen meleg, mert a tojásból rántotta lesz), majd simára kavarjuk. Ugyanezt tegyük a fehér csokoládéval is, melyhez még hozzáadjuk a kristálycukrot és egy csipet sót. A barna cukrot és a másik csipet sót a keserédes csokoládéba keverjük.

4. Kidobjuk az üres vaníliahüvelyt a tejszínből, amit aztán megfelezve a kétféle csokoládéval simára keverünk.

5. A vizet újra felmelegítjük, és besűrítjük a keverékeket, időnként ellenőrizve, hogy a fakanál hátulját bevonja-e a krém.

6. A keserű csokoládékrémet üvegkelyhekbe adagoljuk, a másik keveréket tojásos csészékbe rakjuk. 2-3 órán át hűtjük.

7. A habcsókhoz előmelegítjük a sütőt nagyon alacsony hőfokra (130 fok, gáztűzhelynél 1/2-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk két nagy tepsit.

8. Elektromos habverővel finom habbá verjük a tojásfehérjét a citromlével. Kanalanként hozzáadjuk a vaníliás cukrot - közben meg-megkeverjük. A cukornak tökéletesen elegyednie kell a habbal. Ha a vaníliakivonatot is bele kívánjuk keverni, tegyük azt az utolsó kanál cukorral együtt. A habverést befejezhetjük, ha a hab fényes és kemény.

9. A habot habzsákba kanalazzuk, melyre 1,5 centiméteres, csillag alakú kinyomócsövet rakunk. Az előkészített tepsikre körülbelül 30 darab habcsókot nyomunk, egymástól némi távolságra.

10. A habcsókokat 70-90 percig alacsony hőfokon sütjük. Ha sütés közben a habcsók színesedni kezdene, de még nem telt le a sütési idő, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanál nyelének a segítségével, így csökkentve a hőmérsékletet. Ha a habcsók megsült, elzárjuk a gázt, és ugyancsak kissé nyitott ajtó mellett 30 percig bent hagyjuk a süteményt.

11. A habcsókokat sütőpapírral rácsra rakjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládés kelyhekkel, illetve csészékkel kínáljuk.

Csokoládékrémes kehely habcsókkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1600 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Csokoládékrémes kehely habcsókkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
bevásárlólista