Vaníliás panna cotta karamellizált naranccsal



Elkészítés:
1. A panna cottához a tejszínt, a cukrot és a rumot összemelegítjük egy serpenyőben; addig főzzük, amíg el nem éri a forráspontot. A tűz hőfokát csökkentjük, hozzáadjuk a vaníliát, és óvatosan 5 percig gyöngyözve főzzük.
2. A zselatint megspricceljük a vízzel, és 5 percig állni hagyjuk.
3. A tejszínes krémet félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a zselatint. A keveréket finom lyukú szitán át kancsóba szűrjük, és 10 percig hagyjuk hűlni. A krémet hat darab, egyenként 180 milliliteres műanyag csészébe kanalazzuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon.
4. A karamellizált narancshoz a narancs héját hosszú csíkokra vágjuk. A narancs megmaradt fehér, keserű héját éles késsel eltávolítjuk, kimagozzuk a narancsokat, hogy csak a tiszta narancshúst használjuk fel. A narancsokat keresztben öt karikára szeleteljük.
5. A cukrot és a vizet nagy tálban, alacsony hőfokon, állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Belekeverjük a brandyt. Hozzáadjuk a narancshéjat és a narancskarikákat, majd alacsony hőfokon 30 percig gyöngyözve főzzük, amíg a narancs karamellizálódik.
6. Tálaljuk: a csészéket meleg vízbe mártjuk, és tányérokra borítjuk a panna cottát.
Karamellizált naranccsal és narancshéjjal kínáljuk.
Kipróbálható málnakompóttal is vagy csokoládészósszal.
Málnás couli
1. A málnát és a cukrot robotgépben vagy turmixgépben pépesítjük, körülbelül 30 másodperc alatt simára keverjük.
2. Felhasználásig le is hűthetjük.
Csokoládészósz
1. A csokoládét és a tej felét felforraljuk egy serpenyőben.
2. Belekeverjük a kukoricakeményítőt és a maradék tejet, majd hozzáadjuk a cukrot.
3. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Félrehúzzuk a tűzről, simára keverjük.