Vaníliás panna cotta karamellizált naranccsal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Vaníliás panna cotta karamellizált naranccsal
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A karamellizált narancshoz:
4 db narancs
30 dkg finomított kristálycukor
dl víz
5 evőkanál brandy
A panna cotta-hoz:
10 dl zsíros tejszín
2 rúd vanília
2 teáskanál zselatinpor
2 evőkanál rum
1 evőkanál víz
10 dkg finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. A panna cottához a tejszínt, a cukrot és a rumot összemelegítjük egy serpenyőben; addig főzzük, amíg el nem éri a forráspontot. A tűz hőfokát csökkentjük, hozzáadjuk a vaníliát, és óvatosan 5 percig gyöngyözve főzzük.

2. A zselatint megspricceljük a vízzel, és 5 percig állni hagyjuk.

3. A tejszínes krémet félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a zselatint. A keveréket finom lyukú szitán át kancsóba szűrjük, és 10 percig hagyjuk hűlni. A krémet hat darab, egyenként 180 milliliteres műanyag csészébe kanalazzuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon.

4. A karamellizált narancshoz a narancs héját hosszú csíkokra vágjuk. A narancs megmaradt fehér, keserű héját éles késsel eltávolítjuk, kimagozzuk a narancsokat, hogy csak a tiszta narancshúst használjuk fel. A narancsokat keresztben öt karikára szeleteljük.

5. A cukrot és a vizet nagy tálban, alacsony hőfokon, állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Belekeverjük a brandyt. Hozzáadjuk a narancshéjat és a narancskarikákat, majd alacsony hőfokon 30 percig gyöngyözve főzzük, amíg a narancs karamellizálódik.

6. Tálaljuk: a csészéket meleg vízbe mártjuk, és tányérokra borítjuk a panna cottát.

Karamellizált naranccsal és narancshéjjal kínáljuk.

Kipróbálható málnakompóttal is vagy csokoládészósszal.

A panna cotta (főzött tejkrém, tejpuding) igazi olasz desszert. Számtalan variációja ismert; ezúttal a narancsos változatot mutatjuk be.

Málnás couli

Kép nélkül
5 dkg porcukor
30 dkg friss málna

1. A málnát és a cukrot robotgépben vagy turmixgépben pépesítjük, körülbelül 30 másodperc alatt simára keverjük.

2. Felhasználásig le is hűthetjük.

Csokoládészósz

Csokoládészósz
25 dkg reszelt étcsokoládé
2 teáskanál kukoricakeményítő
3.75 dl tej
5 dkg finomított kristálycukor

1. A csokoládét és a tej felét felforraljuk egy serpenyőben.

2. Belekeverjük a kukoricakeményítőt és a maradék tejet, majd hozzáadjuk a cukrot.

3. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Félrehúzzuk a tűzről, simára keverjük.

Vaníliás panna cotta karamellizált naranccsal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1782 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Vaníliás panna cotta karamellizált naranccsal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
recepttár