Vaníliás bavarois

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Ízesítés:
3 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
Pudingalap:
1 rúd vanília
2 dl tejszín
3 evőkanál víz
10 dkg finomított kristálycukor
2 dl tej
1 evőkanál zselatinpor
vagy
4 lap zselatin

Elkészítés:

1. A pudingalaphoz a tejet és a tejszínt összekeverjük egy vastag aljú serpenyőben. Kikaparjuk a vaníliamagokat, de hozzáadjuk a hüvelyt is, és az egészet forráspontig hevítjük, de nem engedjük felforrni.

2. A tojássárgáját és a cukrot fehéredésig és krémesre keverjük egy tálban.

3. A vaníliahüvelyt kidobjuk a tejszínes keverékből. A meleg tejszínes keverékhez kis adagonként hozzáöntjük a tojásos cukrot. A serpenyőt ismét a tűzhelyre rakjuk, és nagyon alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve körülbelül 5 percig gyöngyözve főzzük. Eközben a puding besűrűsödik, és bevonja a kanál hátulját. Semmiképp se hagyjuk felforrni!

4. Ha zselatinlapot használunk, kis tálnyi hideg vízbe áztassuk be a lapokat körülbelül 5 percre, hogy meglágyuljanak. Ha zselatinport használunk, locsoljuk meg 3 evőkanálnyi hideg vízzel, így 5 perc alatt meglágyul.

5. Ha zselatinlapot használunk, öntsük le róla a vizet, óvatosan csavarjuk ki a lágy lapot, és keverjük a meleg pudingba. Ha port használunk, szintén keverjük a meleg pudingba. Addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem olvad. A pudingot finom lyukú szitán tálba szűrjük, majd kihűtjük. Alkalmanként megkeverjük, hogy megakadályozzuk a bőrösödést.

6. A tejszínt és a vaníliás cukrot elektromos habverővel lágy habbá verjük.

7. Amikor a puding kezd elválni az edény falától, fémspatulával beleforgatjuk a tejszínt is. (Ha a puding nagyon megdermed, a tálat tegyük meleg vizes tálra, és addig kevergessük, amíg a krém lágyabb nem lesz.)

8. Hat darab, egyenként 180 milliliteres csészét kissé kiolajozunk, és egyenlően elosztjuk a vaníliás bavarois-t. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy megdermedjen.

9. A pudingos csészéket néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk, és tálra borítjuk a bavarois-t.

A bavarois hasonló a bavariakremhez: a hideg, hűtött krém Németországban kapta a nevét.
Vaníliás bavarois
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1583 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Vaníliás bavarois
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
cikkek