Kávés csokoládékehely

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Kávés csokoládékehely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál instant/nes kávé
12 és fél dkg keserű csokoládé
1 ¾ dl tejszín
2 teáskanál kávélikőr

Elkészítés:

1. Durvára reszelünk 30 grammnyi csokoládét.

2. A maradék csokoládét kis darabokra törjük. Tűzálló tálban 3 evőkanál tejszínnel és a neszkávéval gyöngyöző vízfürdő fölött 2-3 percig melegítjük, eközben megolvad a csoki. Félrehúzzuk, hagyjuk kicsit hűlni.

3. A likőrt, a joghurt felét és a maradék tejszínt sűrű habbá verjük.

4. A keveréket 4 darab 125 milliliteres csészébe vagy kehelybe osztjuk, és a tetejére kanalazzuk a maradék joghurtot. Megszórjuk reszelt csokoládéval, majd tálalás előtt 60 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

Ez a krém különlegesen finom sült körtével.

Cukorral sült körte

Cukorral sült körte
1 db leve és reszelt héja citrom
6 db keményebb körte
1 evőkanál körtebrandy
1 db leve és reszelt héja narancs
1 rúd vanília
9 dkg lágy, sótlan vaj

1. Meghámozzuk a körtét, egészben hagyjuk, a szárát is rajta tartjuk. A magházat a körte alján át eltávolítjuk éles késsel, és egy vékony szeletet levágunk az aljából, hogy a körte megálljon a talpán. (A magházat a tisztítás befejezéseként is eltávolíthatjuk.) Meglocsoljuk citromlével.

2. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). A barna cukrot kis sütőlemezre vagy alacsony falú sütőtálra szórjuk.

3. Lágy vajjal alaposan bekenjük a körte felületét - konyhai ecset segítségével. A körtéket meghempergetjük a barna cukorban, figyelve arra, hogy a cukor mindenütt ráragadjon, jól bevonva. A cukorral bevont körtéket alacsony falú sütőtálba rakjuk. 15 percig sütjük.

4. A citrom- és a narancshéjat, a citrom- és a narancslevet, valamint a maradék citromlevet, a maradék barna cukrot és a brandyt összekeverjük egy tálban. A sütőtálban lévő körtékre kanalazzuk, hozzáadjuk a csillagánizsokat és a vaníliát.

5. További 10-20 percig sütjük, hogy a körte megpuhuljon. Ha túlsütjük, a gyümölcs olyan lesz, mintha túlérett volna. A körtét sütés közben kétszer-háromszor meglocsoljuk a saját levével.

6. Ha kész, tálra rakjuk, rákanalazzuk a sütőtálból az aromás levet. Ezt a locsolgatást a hűlési idő alatt több ízben is megismételjük. Szobahőmérsékleten, kanálnyi jéghideg kardamomos fagylalttal kínáljuk.

Kávés csokoládékehely
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1830 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Kávés csokoládékehely
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
lexikon