Bécsi almás rétes

Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kenéshez:
igény szerint olvasztott vaj
A mázhoz:
2 teáskanál kristálycukor
3 evőkanál zsírszegény tejszín
A rétestésztához:
25 dkg fehér liszt
½ teáskanál
2 evőkanál napraforgóolaj
5 evőkanál meleg víz
1 db tojás
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A töltelékhez:
6 dkg vaj
10 dkg arany mazsola
6 dkg finomra vágott mogyoró
15 dkg zsemlemorzsa
5 db savanykás, hámozott alma
2 evőkanál calvados pálinka
vagy
2 evőkanál rum
2 evőkanál finomra reszelt citromhéj
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A lisztet és a sót összekeverjük egy tálban. A tojást felverjük egy kis tálban, belekeverünk 1 evőkanál olajat és 5 evőkanál meleg vizet. A lisztes keverékhez adjuk, majd addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Lisztezett deszkára borítjuk, és addig dagasztjuk, amíg a felszínén meg nem jelennek a kis buborékok. Koronggá formáljuk, megkenjük olajjal, és letakarjuk tiszta konyharuhával. Úgy 30 percig pihentetjük.

2. Megszórjuk liszttel a gyúródeszkát, és kinyújtjuk a tésztát hosszúkás, téglalap alakúra. Amikor a tészta már elég vékony, kezdődik a kézzel való nyújtás. Megkenjük a tésztát a maradék olajjal. Belisztezzük a kezünket és meghúzkodjuk a tésztát. A rövid oldalán lefogjuk a tésztát, és a közepétől meghúzzuk a kezünk felé. Óvatosan húzzuk lefelé, amíg a tészta el nem éri a megfelelő méretet. Akkor kész, amikor eléri a 70 x 45 centiméteres nagyságot.

3. A töltelékhez a kimagozott, vékonyra szeletelt almát, a mandulát, a mogyorót, a mazsolát, a citromhéjat, a cukrot, a fahéjat, a citromlevet és a rumot összekeverjük egy tálban. Felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és 4 percig pirítjuk, amíg világos aranyszínű nem lesz.

4. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Alaposan kivajazunk egy sütőlemezt.

5. Tiszta konyharuhára terítjük a tésztát. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. Megszórjuk a töltelékkel az elejétől a feléig, a szélein kis részt kihagyunk. A konyharuhát két helyen megfogva, a töltelékes oldalánál kezdve feltekerjük a rétest. A tetején és a két végén összecsippentjük, lezárjuk.

7. Előkészítjük a tepsit, a rétest a tepsire csúsztatjuk. Ha a rétes túlságosan nagy lenne, csavarjuk patkó alakúra, hogy elférjen a tepsiben. Megkenjük olvasztott vajjal a rétes tetejét, mielőtt betesszük a sütőbe.

8. A mázhoz összekeverjük a tejszínt és a cukrot. Megkenjük a rétest. Nagy lángon 40-45 percig sütjük. Sütés közben kétszer-háromszor megkenjük. A sütőben 10 percig pihentetjük. Melegen kínáljuk.

Bécsi almás rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1308 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Bécsi almás rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
recept beküldése