Almás morzsatorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Almás morzsatorta
Adag: 4 tepsi (32 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A dagasztáshoz:
igény szerint fehér liszt
A kenéshez:
4 evőkanál olvasztott vaj
A morzsához:
50 dkg fagyott, sótlan vaj
16 dkg durvára tört mandula
80 dkg fehér liszt
8 evőkanál vaníliás cukor
A tálaláshoz:
10 dl tejszínhab
A tésztához:
150 dkg fehér liszt
8 dl meleg tej
¼ teáskanál
4 evőkanál vaníliás cukor
24 dkg olvasztott, sótlan vaj
4 db tojás
12 evőkanál finomított kristálycukor
8 teáskanál szárított élesztő
Az almás rátéthez:
8 evőkanál arany mazsola
32 nagy alma
2 db citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:

1. Összekeverjük a tejet, az élesztőt és 1 teáskanálnyi cukrot egy tálban. 10 percre félrerakjuk, ezalatt felfut az élesztő..

2. A sós liszthez keverjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a vajat, a tojásokat, némi cukrot, és robotgéppel összedolgozzuk a masszát. A tálban lévő tésztát legalább 5 percig dagasztjuk.

3. Ezután kézzel dagasztjuk: gyúródeszkán cipót formálunk a tésztából. Oda-odaütögetjük a munkalaphoz, majd ismét lefelé nyomkodjuk a munkalapon. A műveletet ismételjük, amíg a tészta sima, rugalmas és hajlékony nem lesz.

Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1-2 órát pihentetve kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.

4. Meghámozzuk az almát, negyedekre vágjuk, kimagozzuk, majd egycentis szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, rászórjuk a finomra reszelt citromhéjat.

5. A morzsához a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot tálba rakjuk, belemorzsoljuk a vajat. Hozzákeverjük a mandulát.

6. Kivajazunk egy 40 x 30 centiméteres tepsit vagy egy 26 x 40 centiméteres, alacsony falú piskótasütő tepsit. A plusz lisztet a kezünkre szórjuk, lisztes kézzel kiszedjük a tálból a megkelt tésztát. Lisztezett gyúródeszkán vagy tiszta munkalapon gyorsan átdagasztjuk, majd kinyújtjuk.

7. A tésztát a tepsibe helyezzük, és szétterítjük, hogy teljesen kitöltse. Lapítsuk le, hogy a vastagsága fél centiméter legyen.

8. Bekenjük a tészta tetejét olvasztott vajjal, és befedjük az almaszeletekkel úgy, hogy azok kissé fedjék egymást. (A visszamaradt almalevet felhasználhatjuk a rátéthez.) Az aranymazsolát rászórjuk a tetejére. A morzsás ropogóst, vagyis a magos rátétet az alma tetejére szórjuk, és lágyan lenyomkodjuk.

9. További 30-60 percig meleg helyen kelesztjük, hogy a tészta a kétszeresére nőhessen.

10. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). A süteményt 10 percig sütjük. A sütő hőfokát 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat) csökkentjük, és további 10-15 percig sütjük a tésztát, amíg jól megkel, a széle aranybarna lesz, a teteje pedig aranyszínű.

11. Szeletelés előtt 10 percig pihentetjük a tepsiben. Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.

Ennek az élesztős tésztából készült süteménynek a tetejét a jiddis hagyományok szerint - gyümölccsel vagy magvakkal kell megkoronázni.
A recept elkészítéséhez használhatunk Granny Smith vagy Cox almát is.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Almás morzsatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2799 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Almás morzsatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
pinterest