Részeges ropogós

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Részeges ropogós
Adag: 1 tepsi (15 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mázhoz:
40 dkg porcukor
15 db készen vásárolt ostyalap
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
A süteményhez:
12 és fél dkg lágy vaj
3 evőkanál brandy
1 csipet
3 db tojás
vagy
25 dkg fehér liszt
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két tojást folyó meleg víz alatt alaposan megmosunk, és szétválasztunk, vigyázva arra, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjék közé. A fehérjéket félrerakjuk a mázhoz.

2. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet. Egy másik tálban a maradék, megmosott, feltört tojást és a két tojássárgáját a lágy vajjal, csipetnyi sóval és a három evőkanál brandyvel alaposan összekeverjük.

3. A keveréket óvatosan a liszthez adjuk, először villával jól elkeverjük, majd kézzel sima és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gyúródeszkán 4-5 adagra osztjuk és egyenként hosszú, ujjnyi vastag hurkákat sodrunk belőle, majd a hurkákat éles késsel egy cm-es darabokra felvágjuk.

4. Egy sütőlemezt vékonyan kivajazunk, és a felvágott tésztadarabokat, egymástól egy cm-es távolságra helyezve, 15 perc alatt világos aranybarnára sütjük. A sütőlemezt a sütőből kivesszük, majd rácsra helyezzük, és a részeges ropogóst azon hagyjuk teljesen kihűlni.

5. A cukros, citromos, tojásos mázhoz a hozzávalókat, azaz a porcukrot, citromlevet és a félrerakott tojásfehérjéket egy tálban simára keverjük. A mázból 7 evőkanálnyit félreteszünk. Dolgozzunk gyorsan (a máz ugyanis nagyon gyorsan megszilárdul).

6. A kihűlt süteményeket a cukormázba forgatjuk, figyeljünk arra, hogy a ropogós minden oldalát a máz jól bevonja. 4-5 darabot a készen vásárolt ostayalapra helyezünk, nem baj, ha összevissza dőlnek, hiszen ezért részeges a ropogós, és a félrerakott mázzal lelocsoljuk. Tálalás előtt 4 órát pihentetjük.

Részeges ropogós
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1652 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
Részeges ropogós
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
vegetáriánus ételek