Részeges ropogós



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két tojást folyó meleg víz alatt alaposan megmosunk, és szétválasztunk, vigyázva arra, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjék közé. A fehérjéket félrerakjuk a mázhoz.
2. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet. Egy másik tálban a maradék, megmosott, feltört tojást és a két tojássárgáját a lágy vajjal, csipetnyi sóval és a három evőkanál brandyvel alaposan összekeverjük.
3. A keveréket óvatosan a liszthez adjuk, először villával jól elkeverjük, majd kézzel sima és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gyúródeszkán 4-5 adagra osztjuk és egyenként hosszú, ujjnyi vastag hurkákat sodrunk belőle, majd a hurkákat éles késsel egy cm-es darabokra felvágjuk.
4. Egy sütőlemezt vékonyan kivajazunk, és a felvágott tésztadarabokat, egymástól egy cm-es távolságra helyezve, 15 perc alatt világos aranybarnára sütjük. A sütőlemezt a sütőből kivesszük, majd rácsra helyezzük, és a részeges ropogóst azon hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A cukros, citromos, tojásos mázhoz a hozzávalókat, azaz a porcukrot, citromlevet és a félrerakott tojásfehérjéket egy tálban simára keverjük. A mázból 7 evőkanálnyit félreteszünk. Dolgozzunk gyorsan (a máz ugyanis nagyon gyorsan megszilárdul).
6. A kihűlt süteményeket a cukormázba forgatjuk, figyeljünk arra, hogy a ropogós minden oldalát a máz jól bevonja. 4-5 darabot a készen vásárolt ostayalapra helyezünk, nem baj, ha összevissza dőlnek, hiszen ezért részeges a ropogós, és a félrerakott mázzal lelocsoljuk. Tálalás előtt 4 órát pihentetjük.