Narancsos-epres savarin

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Narancsos-epres savarin
Adag: 1 kuglófforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A narancssziruphoz:
1 nagyobb narancs
2 és fél dl rum
5 dl víz
A savarinhoz:
30 dkg fehér liszt
9 dkg lágy, sótlan vaj
4 db tojás
1 dl meleg tej
3 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál szárított élesztő
½ teáskanál
A tálaláshoz:
9 dkg eperlekvár
50 dkg friss, félbevágott eper
1 evőkanál rum

Elkészítés:

1. Összekeverjük a tejet, az élesztőt és 1 teáskanálnyi cukrot egy tálban. 10 percre félrerakjuk, ezalatt felfut az élesztő (1. kép).

2. A sós liszthez keverjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a vajat, a tojásokat, némi cukrot, és robotgéppel összedolgozzuk a masszát (2. kép). A tálban lévő tésztát legalább 5 percig dagasztjuk.

3. Ezután kézzel dagasztjuk: gyúródeszkán cipót formálunk a tésztából. Oda-odaütögetjük a munkalaphoz, majd ismét lefelé nyomkodjuk a munkalapon (3. kép). A műveletet ismételjük, amíg a tészta sima, rugalmas és hajlékony nem lesz.

4. A tésztát kissé kiolajozott tálba rakjuk, beborítjuk folpackkal. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük, eközben a duplájára nő.

5. Kivajazunk egy 25 cm átmérőjű, sima falú kuglófformát, úgynevezett savarinformát. Átgyúrjuk a tésztát. Egyenletesen belesimítjuk az előkészített kuglófformába. 30 percre meleg helyre tesszük. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat).

6. A koszorút 35-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

7. A narancssziruphoz a narancs héját nagy darabokban levágjuk, éles késsel. A vizet felforraljuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat, és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. 8 percig gyöngyözve főzzük. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a rumot.

8. A süteményt tálcára tett rácsra helyezzük. A szirupot a koszorúra kanalazzuk, és hagyjuk, hogy beszívja azt. A rácsra tett koszorút a tálcán hagyjuk teljesen kihűlni.

9. A dzsemet és a rumot összemelegítjük egy serpenyőben. Felszeleteljük a savarint. Megspricceljük a dzsemmel.

Narancsos-epres savarin Narancsos-epres savarin Narancsos-epres savarin
Narancsos-epres savarin
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 634 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Narancsos-epres savarin
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
van itthon