Bogyós mille-feuille

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bogyós mille-feuille
Adag: 1 tepsi (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
2 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
3 evőkanál édes tejszínhab
50 dkg friss, szeletelt eper
50 dkg friss málna
1 teáskanál balzsamecet
2 evőkanál finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit.

2. A tésztát (amelyet az alrecept szerint|alrecept:12673] magunk is elkészíthetünk) lisztezett gyúródeszkán vagy tiszta munkalapon két, körülbelül 23 x 10 centiméteres téglalapra vágjuk. Mindkettőt a tepsibe helyezzük. Villával megszurkáljuk a tésztalapokat.

3. Úgy 10-12 percig sütjük a leveles tésztát, ezalatt megemelkedik és aranyszínű lesz. A lapokat rácsra helyezzük, és alaposan, mindenhol megszórjuk a porcukorral. Hűlni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, a tészta téglalapokat hosszában félbevágjuk fűrészfogú késsel.

4. A töltelékhez a málnát és az epret összekeverjük egy tálban. Beleforgatjuk a balzsamecetet és a cukrot. 20 percre félrerakjuk.

5. A mascarponét és a tejszínhabot habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket. A keveréket 60 percig hűtőszekrényben pihentetjük.

6. Tálalás előtt körülbelül egy órával rakjuk össze a süteményt. A tésztát az asztalra tett tálra helyezzük, és megkenjük a tetejét a töltelék egyharmadával. A másik réteget óvatosan a töltelék tetejére helyezzük. Kissé lenyomkodjuk. Az eljárást megismételjük, addig, amíg a tészta és a töltelék el nem fogy. Befejezésül porcukorral megszórunk egy tiszta tésztalapot. Fűrészfogú késsel szeletekre vágjuk az elkészült finomságot.

Készen vásárolt mélyhűtött leveles tésztából is elkészíthetjük.
E népszerű süteményt általában vanília- vagy csokoládékrémmel töltik meg. A klasszikus francia édesség nevét így fordíthatnánk le: 'ezerrétegű sütemény', mely elnevezés a tészta leveles voltára utal.

Hajtogatott leveles vajas tészta

Hajtogatott leveles vajas tészta
20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál
25 dkg finomliszt

1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat - még mindig a zsírpapír között - 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.

4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.

5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a "gerince" ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.

6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Bogyós mille-feuille
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1533 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Bogyós mille-feuille
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
szólj hozzá, értékelj