Csokoládés mille-feuille

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra tapasztalatot kíván átlagos ár
Csokoládés mille-feuille
Adag: 1 tepsi (10-12 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 és fél dkg darabolt, sótlan vaj
7 és fél dkg kakaópor
7 és fél dl csokoládékrém
45 dkg fehér liszt
3 dl jéghideg víz
½ teáskanál
A szóráshoz:
igény szerint kakaópor

Elkészítés:

1. A lisztet, a kakaót és a sót összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a vajat. A vajas liszt közepébe beleöntjük a víz felét. Mindezt összekeverjük kézzel. Hozzáöntjük a maradék vizet, elkeverjük, és lágy tésztává dolgozzuk. A keményebb vajdarabok a tésztában mindenütt láthatóak.

2. A tésztát kissé lisztezett gyúródeszkára vagy tiszta munkalapra borítjuk, és 15 x 30 centiméteres téglalappá nyújtjuk. A bal oldalát a közepére hajtjuk. A jobb oldalát a már visszahajtott bal oldalára hajtjuk. így 3 rétegű tésztát kapunk. Újranyújtjuk. A tésztát balra forgatjuk, és megismételjük a hajtogatást. Újranyújtjuk. Megjelöljük a tészta bal oldalát, és 20 percre hűtőszekrénybe tesszük. Kivesszük a hűtőből, újranyújtjuk, és megismételjük a hajtogatást az ellenkező oldalról. 20 percre ismét a hűtőbe rakjuk. Újranyújtjuk. A hajtogatást harmadszorra is megismételjük. (Az apró, kemény vajdarabkák még mindig látszanak a tésztában.) Felhasználás előtt 20 percig pihentetjük.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kiolajozzuk a tepsit. A tésztát az utolsó hajtogatás után 25 x 30 centiméteres téglalapra nyújtjuk ki. Három egyforma csíkra hajtogatjuk, a hajtás mentén elvágjuk. A tésztát a sütőformába helyezzük, kevés távolságot hagyva köztük. A tésztát megszurkáljuk villával, hogy ne emelkedjen fel túl magasra.

4. Úgy 10-15 percig sütjük, eközben ropogós lesz, és jól megemelkedik. Rácsra rakjuk, és teljesen kihűtjük. Két tésztalapot megkenünk csokoládékrémmel, és egymásra rakunk. A harmadik, tiszta tésztalappal beborítjuk az előzőeket. Megszórjuk kakaóval, és 20 percre a hűtőszekrénybe rakjuk. Felszeleteljük fűrészfogú késsel, és tálaljuk.

Nem egyszerű vajas tésztát készíteni, de megéri próbálkozni. Ha kevés az időnk, használjunk készen kapható, 1 kilogrammnyi vajas tésztát.

Csokoládés töltelékkrém

Csokoládés töltelékkrém
5 dl tej
15 dkg finomra aprított étcsokoládé
5 dkg fehér liszt

1. A csokoládét nagy tálba tesszük.

2. A tojássárgáját és a cukor egyharmadát elektromos habverővel vagy robotgéppel, magas fokozaton fehéredésig és krémesre keverjük. A mixert alacsony fokozatra állítjuk, és a tojásos keverékbe öntjük a lisztet.

3. A maradék cukrot és a tejet összemelegítjük, majd felforraljuk. A cukros, meleg tejet óvatosan, állandóan kevergetve hozzáöntjük a tojásos keverékhez. A cukros, tejes, tojásos keveréket visszaöntjük a serpenyőbe, és alacsony hőfokon 2 percen át gyöngyözve főzzük.

4. Ezután a tálban levő csokoládéra öntjük. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Letakarjuk, kihűtjük.

Csokoládés mille-feuille
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2592 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Csokoládés mille-feuille
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
könyvek