Baklava

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Baklava
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A sziruphoz:
3 dl víz
1 evőkanál rózsavíz
2 evőkanál narancsvirágvíz
A tésztához:
12 lap rétestészta
12 és fél dkg olvasztott, sózott vaj
12 dkg dió
8 dkg pisztácia
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál finomra vágott pisztácia

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy 25x38 centiméteres, alacsony falú tepsit.

2. A diót, a pisztáciát robotgépben finomra őröljük a fahéjjal. A rétestésztát félbevágjuk, letakarjuk kissé megnedvesített konyharuhával. Kivajazzuk ecsettel a tepsit, és a 12 fél réteslapot a tepsibe simítjuk, közben egyenként megkenjük olvasztott vajjal. A magkeveréket egyenletesen a tésztára szórjuk, majd a munkát addig folytatjuk, amíg a többi 12 fél réteslap el nem fogy. A tetejére szintén vaj kerüljön. A tészta tetejét bemetsszük éles késsel, de nem vágjuk át, hanem 12 darab rombusz mintájú szeletet készítünk.

3. A baklavát 30 percig sütjük. A sütő hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat), majd 20 percig sütjük.

4. A sziruphoz a vizet és a cukrot felmelegítjük egy serpenyőben. Óvatosan felforraljuk. 10 percig gyöngyözve főzzük a szirupot. Belekeverjük a narancsvirágvizet és a rózsavizet.

5. Kivesszük a baklavát a sütőből, és bekenjük a tetejét a maradék olvasztott vajjal. A bemetszések mentén 12 darabra vágjuk. Megöntözzük sziruppal, és félretesszük hűlni, hogy magába szívhassa a szirupot. Meghintjük porcukorral és pisztáciával.

Nemcsak a közel-keleti országokban, de szinte az egész világon népszerű desszert. Az első baklavát vélhetően Azerbajdzsánban sütötték. Napjainkban számos változata ismert.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1446 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
könyvek