Csokoládés pálmalevelek
Palmier



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt.
2. A vajat kis serpenyőben, alacsony hőfokon felolvasztjuk. Hozzáadjuk a csokoládét, és simára keverjük. Félrerakjuk, hadd hűljön.
3. Egy gyúródeszkát vagy a tiszta munkafelületet megszórjuk a porcukor felével, rátesszük a tésztát. Kinyújtjuk, így egy 38x30 centiméteres téglalapot kapunk. A tészta széleit egyenesre vágjuk. Hosszában félbehajtjuk, majd a közepét megjelölve ismét kinyitjuk.
4. Amikor a csokoládés keverék már sűrű és kihűlt, a tésztára öntjük. A csokoládét egyenletesen elkenjük egy spatulával a tészta tetején. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne szilárduljon meg! Nagyon fontos, hogy a csokoládé egyenletesen terüljön el a tésztán, ne legyen itt-ott vastagabb, mert az a sütést megnehezíti. A tetejét megszórjuk kakaóporral.
5. A tésztát a közepe felé mindkét irányból, a csokoládés töltelékkel befelé, óvatosan feltekerjük. Megszórjuk a maradék porcukorral, tálra rakjuk. 15 percre a hűtőszekrénybe helyezzük.
6. Amikor a tészta megkeményedett, fél centis szeletekre vágjuk. Az előkészített sütőlemezre rakjuk, egymástól 2,5 cm távolságra.
7. Mintegy 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácsra rakjuk, és azon hagyjuk teljesen kihűlni.
Leveles tészta

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.
2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.
4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.
5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.
7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.
A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.