Csokoládés pálmalevelek

Palmier

| Csokoládés pálmalevél receptek
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csokoládés pálmalevelek
Adag: 2 tepsi (8-10 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg durvára tört étcsokoládé
5 dkg kakaópor
1 evőkanál sótlan vaj
7 és fél dkg porcukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt.

2. A vajat kis serpenyőben, alacsony hőfokon felolvasztjuk. Hozzáadjuk a csokoládét, és simára keverjük. Félrerakjuk, hadd hűljön.

3. Egy gyúródeszkát vagy a tiszta munkafelületet megszórjuk a porcukor felével, rátesszük a tésztát. Kinyújtjuk, így egy 38x30 centiméteres téglalapot kapunk. A tészta széleit egyenesre vágjuk. Hosszában félbehajtjuk, majd a közepét megjelölve ismét kinyitjuk.

4. Amikor a csokoládés keverék már sűrű és kihűlt, a tésztára öntjük. A csokoládét egyenletesen elkenjük egy spatulával a tészta tetején. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne szilárduljon meg! Nagyon fontos, hogy a csokoládé egyenletesen terüljön el a tésztán, ne legyen itt-ott vastagabb, mert az a sütést megnehezíti. A tetejét megszórjuk kakaóporral.

5. A tésztát a közepe felé mindkét irányból, a csokoládés töltelékkel befelé, óvatosan feltekerjük. Megszórjuk a maradék porcukorral, tálra rakjuk. 15 percre a hűtőszekrénybe helyezzük.

6. Amikor a tészta megkeményedett, fél centis szeletekre vágjuk. Az előkészített sütőlemezre rakjuk, egymástól 2,5 cm távolságra.

7. Mintegy 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácsra rakjuk, és azon hagyjuk teljesen kihűlni.

A palmier ('pálmalevelek') ropogós desszert. A csokoládéval ízesített változata nagyon népszerű, bár gyakran fagylalttal vagy tejszínhabbal is kínálják.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Csokoládés pálmalevelek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1885 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Csokoládés pálmalevelek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
twitter