Zöldcitromos créme brulée



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra (gáztűzhelynél 1-es fokozat).
2. A tejszínt, a lime-leveleket, a lime finomra reszelt héját (reszelés előtt nagyon alaposan meg kell mosni szódabikarbónás vízben, majd le kell öblíteni), a lime-levet egy serpenyőben összemelegítjük. Óvatosan felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és 1 órán át áztatjuk, hogy az ízek összeérjenek.
3. A tojássárgáját, a cukor felét elkeverjék egy tálban, hozzáöntjük a tejszínes keveréket. Finom lyukú szitán egy kancsóba szűrjük.
4. Előkészítünk a sodónak 6 darab 125 milliliteres csészét, és elosztjuk a zöldcitromos keveréket a csészékben. A csészéket tepsibe állítjuk. Megtöltjük a tepsit hideg vízzel, a csészék magasságának feléig.
5. Egy órán át sütjük, ezalatt a sodó megkeményedik, de a közepe lágy marad. A csészéket rácsra rakjuk, és szobahőmérsékleten körülbelül 1 órán át hagyjuk hűlni. Majd 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
6. Előkészítjük a konyhai forrasztópisztolyt, vagy nagyon forróra, tűzpirosra hevítjük a grillsütőt. A brulée tetejét egyenletesen megszórjuk a maradék cukorral, hogy mindenhol fedje azt. A csészéknek helyet adó tepsibe jeges vizet öntünk. Ha a cukrot grillben karamellizáljuk, azt a tűztértől 8-10 centiméterrel lejjebb tegyük. Ha konyhai forrasztópisztolyt használunk, legyünk óvatosak, nehogy égési sérüléseket szenvedjünk. Mindkét esetben az a cél, hogy a cukor aranyszínűre karamellizálódjon.
7. Kiemeljük a csészéket a jeges vízből, megszárítjuk. A zöldcitromos brulée-t azonnal, melegen tálaljuk.