Zöldcitromos créme brulée

Adag: 6 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db lime leve és reszelt héja
3 db finomra vágott kaffircitromlevél
5 dl tejszín
20 dkg finomított kristálycukor
A tepsi töltéséhez:
igény szerint hideg víz

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra (gáztűzhelynél 1-es fokozat).

2. A tejszínt, a lime-leveleket, a lime finomra reszelt héját (reszelés előtt nagyon alaposan meg kell mosni szódabikarbónás vízben, majd le kell öblíteni), a lime-levet egy serpenyőben összemelegítjük. Óvatosan felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és 1 órán át áztatjuk, hogy az ízek összeérjenek.

3. A tojássárgáját, a cukor felét elkeverjék egy tálban, hozzáöntjük a tejszínes keveréket. Finom lyukú szitán egy kancsóba szűrjük.

4. Előkészítünk a sodónak 6 darab 125 milliliteres csészét, és elosztjuk a zöldcitromos keveréket a csészékben. A csészéket tepsibe állítjuk. Megtöltjük a tepsit hideg vízzel, a csészék magasságának feléig.

5. Egy órán át sütjük, ezalatt a sodó megkeményedik, de a közepe lágy marad. A csészéket rácsra rakjuk, és szobahőmérsékleten körülbelül 1 órán át hagyjuk hűlni. Majd 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

6. Előkészítjük a konyhai forrasztópisztolyt, vagy nagyon forróra, tűzpirosra hevítjük a grillsütőt. A brulée tetejét egyenletesen megszórjuk a maradék cukorral, hogy mindenhol fedje azt. A csészéknek helyet adó tepsibe jeges vizet öntünk. Ha a cukrot grillben karamellizáljuk, azt a tűztértől 8-10 centiméterrel lejjebb tegyük. Ha konyhai forrasztópisztolyt használunk, legyünk óvatosak, nehogy égési sérüléseket szenvedjünk. Mindkét esetben az a cél, hogy a cukor aranyszínűre karamellizálódjon.

7. Kiemeljük a csészéket a jeges vízből, megszárítjuk. A zöldcitromos brulée-t azonnal, melegen tálaljuk.

A lime, a zöldcitrom a citrusfélék családjába tartozik. A recept a kaffir lime-ot ajánlja, amelynek a külső héja kissé bütykös, íze kesernyés, és a levelei nagyon finom aromát adnak a créme brulée-nek. Ha nem sikerül beszerezni a lime-levelet, akkor ki is hagyható a sütés során.
Zöldcitromos créme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1660 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Zöldcitromos créme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
lexikon