Klasszikus créme brulée

Égetett krém

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Klasszikus créme brulée
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl zsírszegény tejszín
vagy
3 dl zsíros tejszín
dl tej
5 dkg finomított kristálycukor
A csészék kenéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kiolajozunk 4 darab 180 milliliteres csészét.

2. A vaníliahüvelyt hosszában kettévágjuk egy éles késsel, és kikaparjuk a magokat. Összekeverjük a magokat egy tálban a tojássárgájával és a finom cukorral. Habverővel fehéredésig és krémesre verjük. Óvatosan belekeverjük a tejszínt és a tejet. A keveréket finom lyukú szitán egy kancsóba szűrjük, és a csészékbe öntjük.

3. A csészéket tepsibe állítjuk. A csészék falának feléig töltjük meg a tepsit forró vízzel.

4. Úgy 30 percig gőzölve sütjük, amíg a krém be nem sűrűsödik. Körülbelül 1 óra alatt szoba-hőmérsékletűre hűtjük. Hűtőszekrénybe rakjuk, ahol 4 órán át pihentetjük és hűtjük.

5. Megszórjuk a világos barna cukorral a csészében lévő krém tetejét úgy, hogy a cukor mindenütt ellepje. Előkészítjük a konyhai forrasztópisztolyt, vagy nagyon forróra, tűzpirosra melegítjük a grillsütőt. A csészéket jeges vízbe állítjuk. Ha a cukrot grillben karamellizáljuk, azt a tűztértől 8-10 centiméterrel lejjebb tegyük, majd 3-5 percig óvatosan grillezzünk. Ha konyhai forrasztópisztolyt használunk, legyünk óvatosak, nehogy égési sérüléseket szenvedjünk. Mindkét esetben az a cél, hogy a cukor aranyszínűre karamellizálódjon.

Akár azonnal tálalhatjuk, akár később, hidegen.

Francia desszert. Először is, karamellizáljuk a tetejét, majd hűtsük le a tálalásig. Az igazi ínyencek karamell nélkül hűtik le, majd tálalás előtt megszórják cukorral, és nagyon forró grillben vagy forrasztópisztollyal a cukrot rövid idő alatt rákaramellizálják.
Klasszikus créme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1885 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Klasszikus créme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
bevásárlólista