Klasszikus créme brulée
Égetett krém



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kiolajozunk 4 darab 180 milliliteres csészét.
2. A vaníliahüvelyt hosszában kettévágjuk egy éles késsel, és kikaparjuk a magokat. Összekeverjük a magokat egy tálban a tojássárgájával és a finom cukorral. Habverővel fehéredésig és krémesre verjük. Óvatosan belekeverjük a tejszínt és a tejet. A keveréket finom lyukú szitán egy kancsóba szűrjük, és a csészékbe öntjük.
3. A csészéket tepsibe állítjuk. A csészék falának feléig töltjük meg a tepsit forró vízzel.
4. Úgy 30 percig gőzölve sütjük, amíg a krém be nem sűrűsödik. Körülbelül 1 óra alatt szoba-hőmérsékletűre hűtjük. Hűtőszekrénybe rakjuk, ahol 4 órán át pihentetjük és hűtjük.
5. Megszórjuk a világos barna cukorral a csészében lévő krém tetejét úgy, hogy a cukor mindenütt ellepje. Előkészítjük a konyhai forrasztópisztolyt, vagy nagyon forróra, tűzpirosra melegítjük a grillsütőt. A csészéket jeges vízbe állítjuk. Ha a cukrot grillben karamellizáljuk, azt a tűztértől 8-10 centiméterrel lejjebb tegyük, majd 3-5 percig óvatosan grillezzünk. Ha konyhai forrasztópisztolyt használunk, legyünk óvatosak, nehogy égési sérüléseket szenvedjünk. Mindkét esetben az a cél, hogy a cukor aranyszínűre karamellizálódjon.
Akár azonnal tálalhatjuk, akár később, hidegen.