Német sajttorta bogyós morzsával



Elkészítés:
1. Kivajazunk egy 25 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát. Ha babapiskótás morzsalékot használunk, egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a morzsát, és vajas morzsával kikenjük a tortaforma alját és oldalát. Hűtőszekrényben addig hűtjük, amíg elkészítjük a tölteléket. Ha kész vagy előre elkészített piskótatésztát használunk, a tortaformába rakjuk, hogy teljesen kitöltse, a tortaforma oldalán kissé felfelé simítjuk a tésztát, hogy mindenhol fedje a töltelék.
2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat).
3. A tojásokat és a cukrot egy tálban elektromos habverővel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a créme fraiche-t, a vaníliakivonatot,amíg le nem válik a tál faláról. A felvert tejszínhabot fémspatulával a túrós keverékhez adjuk. A tésztaalapot a tortaformába öntjük, egyenletesen elkenjük.
4. A morzsához a lisztet, a barna cukrot, a mogyorót egy kis tálban összekeverjük, ráöntjük a megolvasztott vajat. Villával kissé habosra verjük. Ráöntjük az alapra.
5. Körülbelül 60-90 percig a sütő legalsó rácsán sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Kikapcsoljuk a sütőt, kissé kinyitjuk az ajtaját. Egy órán át a sütőben hagyjuk. Több mint 3 órán át, de akár egy éjszakán át is a hűtőszekrényben pihentetjük, hogy tökéletesen megszilárduljon.
6. A süteményt késsel leválasztjuk a forma mentén, kinyitjuk a kapcsot, és tálra rakjuk a tortát.
Változatok:
- Körtés rátét: 4-5 hámozott, kimagozott, negyedekre vágott körte. A gyümölcsöket gömbölyű felükkel felfelé, szorosan a süteményre rakjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.
- Sárga- vagy őszibarackos rátét: 12 kimagozott, felezett sárgabarack vagy 4-6, vékony szeletekre vágott őszibarack. A gyümölcsöket gömbölyű felükkel felfelé a süteményre rakjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.
- Szilvás rátét: 75 dkg kimagozott, félbe vagy negyedbe vágott szilva 1-2 evőkanál mandulapehely. A vágott felükkel felfelé, egymás mellé rakott szilvákkal lefedjük a süteményt, megszórjuk mandulával. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.
- Almás rátét: 3 hámozott, kimagozott, vékonyra szeletelt alma 1-2 evőkanál mandulapehely. Az egymásra fektetett almaszeletekkel lefedjük a süteményt, megszórjuk mandulával. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.
Piskóta
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.