Német sajttorta bogyós morzsával

Adag: 1 tortaforma (8-10 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A bogyós gyümölcsös morzsához:
7 és fél dkg blansírozott, durvára tört mogyoró
50 dkg magozott cseresznye
vagy
50 dkg konzerv fekete cseresznye
vagy
25 dkg áfonya
10 dkg fehér liszt
9 dkg olvasztott, sózott vaj
7 és fél dkg világosbarna cukor
A töltelékhez:
75 dkg krémsajt
vagy
75 dkg túró
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
2 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
3 evőkanál arany mazsola
3 evőkanál búzadara
2 és fél dl tejszín
3 db tojás
Az alaphoz:
12 és fél dkg morzsolt babapiskóta
vagy
12 és fél dkg készen vásárolt piskóta
12 dkg sózott vaj

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 25 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát. Ha babapiskótás morzsalékot használunk, egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a morzsát, és vajas morzsával kikenjük a tortaforma alját és oldalát. Hűtőszekrényben addig hűtjük, amíg elkészítjük a tölteléket. Ha kész vagy előre elkészített piskótatésztát használunk, a tortaformába rakjuk, hogy teljesen kitöltse, a tortaforma oldalán kissé felfelé simítjuk a tésztát, hogy mindenhol fedje a töltelék.

2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat).

3. A tojásokat és a cukrot egy tálban elektromos habverővel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a créme fraiche-t, a vaníliakivonatot,amíg le nem válik a tál faláról. A felvert tejszínhabot fémspatulával a túrós keverékhez adjuk. A tésztaalapot a tortaformába öntjük, egyenletesen elkenjük.

4. A morzsához a lisztet, a barna cukrot, a mogyorót egy kis tálban összekeverjük, ráöntjük a megolvasztott vajat. Villával kissé habosra verjük. Ráöntjük az alapra.

5. Körülbelül 60-90 percig a sütő legalsó rácsán sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Kikapcsoljuk a sütőt, kissé kinyitjuk az ajtaját. Egy órán át a sütőben hagyjuk. Több mint 3 órán át, de akár egy éjszakán át is a hűtőszekrényben pihentetjük, hogy tökéletesen megszilárduljon.

6. A süteményt késsel leválasztjuk a forma mentén, kinyitjuk a kapcsot, és tálra rakjuk a tortát.

Változatok:

- Körtés rátét: 4-5 hámozott, kimagozott, negyedekre vágott körte. A gyümölcsöket gömbölyű felükkel felfelé, szorosan a süteményre rakjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.

- Sárga- vagy őszibarackos rátét: 12 kimagozott, felezett sárgabarack vagy 4-6, vékony szeletekre vágott őszibarack. A gyümölcsöket gömbölyű felükkel felfelé a süteményre rakjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.

- Szilvás rátét: 75 dkg kimagozott, félbe vagy negyedbe vágott szilva 1-2 evőkanál mandulapehely. A vágott felükkel felfelé, egymás mellé rakott szilvákkal lefedjük a süteményt, megszórjuk mandulával. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.

- Almás rátét: 3 hámozott, kimagozott, vékonyra szeletelt alma 1-2 evőkanál mandulapehely. Az egymásra fektetett almaszeletekkel lefedjük a süteményt, megszórjuk mandulával. Ugyanúgy sütjük, mint az előzőt.

Az eredeti német sajttortához való friss túró számos nagy szupermarketben készen kapható. Ha nem találunk ilyet, használjunk krémsajtot vagy érett túrót. A morzsás keveréket sütés előtt az alapra szórjuk. A bogyós gyümölcsöket a morzsás ropogósra szórjuk. A fenti receptben felsoroltuk, hogy a bogyós gyümölcsök helyett milyen más gyümölcsöket használhatunk.

Piskóta

Piskóta
12 db tojás
1 csipet
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Német sajttorta bogyós morzsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2949 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Német sajttorta bogyós morzsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
van itthon