Torta gyümölcsök keverékével

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag édes tortalap
A töltelékhez és a rátéthez:
9 dkg almazselé
4 db szeletelt földieper
12 és fél dkg lágy krémsajt
10 dkg fekete áfonya
3 db hámozott, szeletelt kivi
2 evőkanál tejszín
7 és fél dkg porcukor
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. Elkészítjük és megsütjük a tésztát.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).

3. A töltelékhez a krémsajtot, a porcukrot, a tejszínt, a citromhéjat és a citromlevet alaposan kikeverjük egy tálban. Fakanállal vagy habverővel addig keverjük, amíg fényes krémet nem kapunk. A kihűlt tortaalapra kenjük, és elsimítjuk a tetejét.

4. A torta külső szélén, egy sorban, körben úgy rendezzük el a szeletekre vágott kivit, hogy a gyümölcsök egy kissé fedjék a torta ropogósra sült szélét. Az eperszeleteket is elhelyezzük úgy, hogy részlegesen befedjék a kiviszeleteket. A torta közepére kerülnek az áfonyaszemek. A gyümölcsök koncentrikus körökben fedjék a tölteléket - kívülről befelé haladva.

5. Felmelegítjük az almazselét. A gyümölcsöket megkenjük a felolvadt almazselével. A tortát tálalás előtt legalább 30 percig a hűtőben hűtjük.

A sokféle gyümölcstől nagyon látványos és ízletes a sütemény, amely a neves szakácskönyvíró, Andrea Chesman receptje.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Édes pitetészta

Kép nélkül
5 dkg porcukor
12.5 dkg sótlan, hideg vaj
20 dkg fehér liszt
0.25 teáskanál
1-2 evőkanál víz

1. A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy tálban. A kis kockákra vágott vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és addig dagasztjuk könnyedén, amíg valamennyi összetevő nem egyesül. Kemény tésztát kell kapnunk. Belekeverjük a szükséges mennyiségű vizet, így a tésztánk sima lesz. A tésztából rudat formálunk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, majd a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön. 30 percig pihentetjük.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kiolajozunk egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát.

3. A munkalapon a forma átmérőjénél 5 centiméterrel nagyobbra nyújtjuk a tésztát. Lazán feltekerjük a belisztezett nyújtófára, és a formába nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalfalát is beborítsa, sőt kissé túllógjon. A 3-5 milliméter vastagságú tésztát a sütőforma falához körben és az aljához is odanyomkodjuk, majd a túllógó részt lecsipkedjük. A tészta alját villával megszurkáljuk. 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőformában lévő tésztát, és a mélyedést megtöltjük száraz babbal vagy valami más nyomatékkal. 10 percig sütjük, a babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát még 5-10 percig sütjük.

Torta gyümölcsök keverékével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1790 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Torta gyümölcsök keverékével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
recepttár