Citromhabcsókos pite

Adag: 8-12 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A rátéthez:
7 és fél dkg finomított kristálycukor
A tálaláshoz:
igény szerint vaníliafagylalt
A tésztához:
15 dkg sótlan vaj
1 db citrom leve és héja
1 db tojás
30 dkg fehér liszt
1 csipet
A töltelékhez:
1 teáskanál finomra reszelt zöldcitromhéj
1 evőkanál finomra reszelt citromhéj
3 evőkanál friss zöldcitromlé
2 dl frissen préselt/facsart citromlé
5 evőkanál kukoricakeményítő
10 dkg finomított kristálycukor
2 és fél dl hideg víz
5 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

1. A lisztet és a sót összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a vajat, és a robotgép tésztakeverő kiegészítőjével addig keverjük, míg a tészta morzsalékos nem lesz. Beleforgatjuk a tojást, a citromhéjat, a szűrt citromlevet, és cipóvá formáljuk. A cipót nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy lehűljön.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Előkészítünk egy 12 darabos teflon vagy egyéb, nem tapadó felületű muffinsütőt.

3. Kicsomagoljuk a tésztát, és kissé lisztezett gyúródeszkán 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki. Egyenes szélű tésztavágóval vagy kiszúróval 12 darab, 11 centiméter átmérőjű tésztakört vágunk. A tésztát belesimítjuk a muffinsütő mélyedéseibe. Villával megszurkáljuk a tészta alját. A muffinsütőt 15-20 percre hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.

4. A mélyedésben lévő tésztákat beborítjuk sütőpapírral vagy zsírpapírral. A mélyedéseket valamilyen nyomatékkal, esetleg száraz babbal töltjük meg. A pitetésztát 10 percig sütjük. A nyomatékot és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát még 5-10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy aranybarnára süljön. A sütőből kivéve félrerakjuk, amíg kihűl.

5. A sütő hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat).

6. A citromhéjat és -levet, valamint a lime héját és levét összekeverjük egy serpenyőben. Hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd nagyon alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A kukoricakeményítőt a plusz 5-6 kanál hideg vízzel sima, sűrű krémmé keverjük, és óvatosan a citromos, lime-os keverékbe forgatjuk. Közepes tűzön, állandóan kevergetve, óvatosan felforraljuk. 1-2 percig gyöngyözve főzzük, amíg sűrű, sima és fényes nem lesz. Félrehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük.

7. Felverjük a tojássárgáját. Teáskanállal a már kissé kihűlt töltelékbe kanalazzuk, összekeverjük, majd egyenlő mennyiségben elosztjuk a csészék mélyedéseiben. Elsimítjuk a tetejüket.

8. Lágy habbá verjük a tojásfehérjét. Óvatosan beleforgatjuk a cukrot, és habverővel addig verjük, amíg kemény, fényes habot nem kapunk. A citromos piték tetejére kanalazzuk a habcsókos rátétet, és hurkapálcikával vagy villával díszítjük. Akár habzsákkal is dolgozhatunk.

9. A pitéket 20-25 percig sütjük, amíg a habcsók ropogós és aranyszínű nem lesz. Melegen tálaljuk, kanálnyi vaníliafagylalttal.

E falatnyi piték igen intenzív ízüket az aranyszínű citromos, lime-os tölteléktől és a habcsóktól kapják.

Vaníliafagylalt

Vaníliafagylalt
5 db tojás
10 dkg porcukor
1.25 dl habtejszín

1. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A tejet a középen hosszában kettéhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd a vaníliát kidobjuk belőle. A tejet apránként a cukros tojássárgájába dolgozzuk. Gőzön addig verjük, amíg annyira be nem sűrűsödött, hogy a kanálra tapad, de vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert akkor összekaphat.

2. A krémet egy másik tálba átszűrjük, és jégkockával teli edénybe állítva, időnként megkeverve kihűtjük, majd a tejszínt belekeverjük. A fagylaltgépbe öntve 10-20 percig keverjük, majd krómacél edénybe töltve legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.

3. Ha nincs fagylaltgépünk, a krémet egy literes edénybe öntve 3 óráig fagyasztjuk, majd nagy edénybe áttöltve elektromos haberővel 1-2 perc alatt habosra, könnyűre verjük. A fagyasztó edénybe visszakanalazva ismét 3 órára a mélyhűtőbe tesszük. Ekkor ismét habosra verjük, úgy töltjük a fagyasztó edénybe, és legalább egy éjszakán át a mélyhűtőben tartjuk.

Citromhabcsókos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1543 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Citromhabcsókos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
recept beküldése