Narancstorta csokoládészorbéval

Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag édes tortalap
A töltelékhez:
1 teáskanál finomra reszelt narancshéj
dl frissen préselt/facsart narancslé
50 dkg finomított kristálycukor
6 dkg hideg, sótlan vaj
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé

Elkészítés:

1. Elkészítjük és megsütjük a tésztát. Legalább 15 percig hűtjük.

2. A sütő hőmérsékletét 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) állítjuk be.

3. A töltelékhez a cukrot, a szűrt citromlevet, a narancslevet és a narancshéjat kis serpenyőben, közepes tűzön addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.

4. A tojássárgáját tűzálló tálban, habverővel elkeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a meleg narancsos keveréket. Átpasszírozzuk finom lyukú szitán a masszát. Visszaöntjük a tűzálló tálba, az edényt vízfürdő fölé helyezzük, amelyben éppen csak gyöngyözik a víz. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a sűrű keverék teljesen be nem vonja a fakanál hátát. A keveréket ne forraljuk föl! Csökkentjük a tűz hőfokát, és egyenként hozzáadjuk a vajdarabkákat, majd addig keverjük, amíg a vaj megolvad, és az alkotórészek tökéletesen egyesülnek.

5. A forró keveréket az elkészített tortaalapba kanalazzuk. Mintegy 10 percig sütjük, vagy amíg meg nem szilárdul. Kivesszük a sütőből, félrerakjuk, 30 percig hűtjük. Egy kanálnyi vagy gombócnyi szorbéval kínáljuk.

A tortát önmagában is kínálhatjuk, de akkor a legpompásabb, ha csokoládészorbéval házasítjuk. A szorbét előre is elkészíthetjük, de kínálásig fagyasszuk le.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Édes pitetészta

Kép nélkül
5 dkg porcukor
12.5 dkg sótlan, hideg vaj
20 dkg fehér liszt
0.25 teáskanál
1-2 evőkanál víz

1. A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy tálban. A kis kockákra vágott vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és addig dagasztjuk könnyedén, amíg valamennyi összetevő nem egyesül. Kemény tésztát kell kapnunk. Belekeverjük a szükséges mennyiségű vizet, így a tésztánk sima lesz. A tésztából rudat formálunk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, majd a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön. 30 percig pihentetjük.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kiolajozunk egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát.

3. A munkalapon a forma átmérőjénél 5 centiméterrel nagyobbra nyújtjuk a tésztát. Lazán feltekerjük a belisztezett nyújtófára, és a formába nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalfalát is beborítsa, sőt kissé túllógjon. A 3-5 milliméter vastagságú tésztát a sütőforma falához körben és az aljához is odanyomkodjuk, majd a túllógó részt lecsipkedjük. A tészta alját villával megszurkáljuk. 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőformában lévő tésztát, és a mélyedést megtöltjük száraz babbal vagy valami más nyomatékkal. 10 percig sütjük, a babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát még 5-10 percig sütjük.

Étcsokoládé-szorbé

Étcsokoládé-szorbé
5 dkg átszitált kakaópor
2.5 teáskanál instant kávé
6.25 dl víz

1. A vizet, a cukrot, a neszkávét, a 70%-os kakaót és a csokoládét összemelegítjük alacsony hőfokon, majd felforraljuk, 5 percig gyöngyözve főzzük.

2. Félrehúzzuk a tűzről, finom lyukú szitán át tálba szűrjük. Két órára hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Fagylaltkészítő gépbe tesszük a keveréket, felhabosítjuk.

4. Hűtődobozba öntjük a szorbét, beborítjuk sütőpapírral a tetejét, és tálalásig mélyhűtőbe rakjuk.

Narancstorta csokoládészorbéval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 776 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Narancstorta csokoládészorbéval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
facebook