Almás-gyömbéres rebarbaratorta

Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl felvert tejszín
A szóráshoz:
ízlés szerint barna nádcukor
vagy
ízlés szerint demerara cukor
A töltelékhez:
50 dkg savanykás alma
25 dkg rebarbara
2 evőkanál finomra vágott kandírozott gyömbér
1 teáskanál finomra reszelt narancshéj
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
1 teáskanál őrölt fahéj
7 dkg finomított világosbarna cukor

Elkészítés:

1. Elkészítjük a tésztát az 1-2. lépés szerint. Kettéosztjuk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, és 60 percig hűtőszekrényben dermesztjük.

2. Az egyik tésztát kinyújtjuk 3 milliméter vastagságúra, és kibélelünk vele egy 23 centiméter átmérőjű pitesütőt. A második tésztát is kinyúltjuk ugyanilyen vastagságban. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).

4. Feldaraboljuk a rebarbarát, majd a barna cukorral, a gyömbérrel, a narancshéjjal és a fahéjjal lassan összemelegítjük. Úgy 15 percig főzzük, amíg a rebarbara meg nem puhul. A keveréket átrakjuk egy tálba.

5. Meghámozzuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk az almákat. A rebarbarás keverékhez adjuk.

6. Kivesszük a hűtőszekrényből a tortaalapot, és megtöltjük az almás rebarbarás keverékkel. Beborítjuk a második tésztával, majd az ujjunkkal körben és a sarkoknál is alaposan összenyomkodjuk. Levágjuk a felesleges tésztát, megkenjük tejjel a pitét, és meghintjük nádcukorral.

7. Körülbelül 40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Vajas omlós tészta

Vajas omlós tészta
15 dkg sótlan vaj
37.5 dkg fehér liszt
0.5 teáskanál
6-8 evőkanál jéghideg víz

Kézzel készített tészta :

1. Ha kézzel végezzük a munkát, gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen át a tészta a kezünktől. A lisztet és a sót egy nagy tálban vagy egy tiszta munkalapon összedolgozzuk (1. kép). A vajdarabokat morzsoljuk el a liszttel.

2. Az előírt mennyiségű jeges vizet óvatosan és lassan hozzáöntjük, és lágy tésztát gyúrunk.

3. Cipót formálunk a tésztából, amit kissé lelapogatunk. Nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk (2. kép), és a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.

4. 30 percig pihentetjük vagy akár 2 napig is a kinyújtás előtt.

Robotgéppel készített tészta :

1. A lisztet és a sót a robotgép tölcsérébe szórjuk, és rövid idő alatt összekeverjük.

2. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, míg a tészta morzsalékos nem lesz. Beleöntjük az előírt mennyiségű jeges vizet, és lágy tésztát készítünk (3. kép).

3. Cipót formálunk a tésztából, amit kissé lelapogatunk. Nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.

4. 30 percig pihentetjük vagy akár 2 napig is a kinyújtás előtt.

Almás-gyömbéres rebarbaratorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1505 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Almás-gyömbéres rebarbaratorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
szótár