Melktert

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Melktert
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A rátéthez:
7 és fél dkg finomított barna cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbér
A töltelékhez:
4 dl tejszín
4 db tojás
1 db félbevágott vaníliarúd
2 teáskanál kukoricakeményítő
10 dkg finomított világosbarna cukor
6 dkg sótlan vaj
2 teáskanál fehér liszt
1 darabka fahéj
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

1. Elkészítjük és megsütjük a tésztát.

2. A töltelékhez a tejszínt, a vajat, a vaníliát és a kb. 15 centiméteres fahéjat serpenyőben, a közepesnél alacsonyabb hőfokon felmelegítjük. Majd felforraljuk. A tűzről levéve 15 percig pihentetjük.

3. A tojássárgáját, a cukrot és a vaníliakivonatot elektromos habverővel addig kevergetjük, amíg jó sűrű nem lesz. Hozzáadjuk a lisztet és a kukoricakeményítőt. A tejszínes keveréket kancsóba szűrjük. Óvatosan hozzáöntjük a tojásos keverékhez, és egy habverővel addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. A sűrű szószt felforraljuk, kevergetjük. A tűz hőfokát csökkentjük, és 2-3 percig gyöngyözve főzzük, amíg lágy, sűrű krém nem lesz belőle. Félrehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk. A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínes krémbe, és a masszát a tésztába kanalazzuk.

4. A rátét elkészítéséhez a barna cukrot, a fahéjat és a gyömbért összekeverjük, és a tojásos töltelék tetejére szórjuk. 20-30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós nem lesz. Tálalás előtt 30 percig hűtjük.

Hagyományos holland recept szerint készítik, tejszínes töltelékkel. A tésztája hasonlít az édes tortatésztáéhoz. A tésztához víz helyett ugyanannyi mennyiségű tej is használható.

Édes pitetészta

Kép nélkül
5 dkg porcukor
12.5 dkg sótlan, hideg vaj
20 dkg fehér liszt
0.25 teáskanál
1-2 evőkanál víz

1. A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy tálban. A kis kockákra vágott vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és addig dagasztjuk könnyedén, amíg valamennyi összetevő nem egyesül. Kemény tésztát kell kapnunk. Belekeverjük a szükséges mennyiségű vizet, így a tésztánk sima lesz. A tésztából rudat formálunk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, majd a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön. 30 percig pihentetjük.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kiolajozunk egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát.

3. A munkalapon a forma átmérőjénél 5 centiméterrel nagyobbra nyújtjuk a tésztát. Lazán feltekerjük a belisztezett nyújtófára, és a formába nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalfalát is beborítsa, sőt kissé túllógjon. A 3-5 milliméter vastagságú tésztát a sütőforma falához körben és az aljához is odanyomkodjuk, majd a túllógó részt lecsipkedjük. A tészta alját villával megszurkáljuk. 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőformában lévő tésztát, és a mélyedést megtöltjük száraz babbal vagy valami más nyomatékkal. 10 percig sütjük, a babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát még 5-10 percig sütjük.

Melktert
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2213 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Melktert
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
bevásárlólista