Banános, karamellás, tejszínes pite
Banoffee pie



Elkészítés:
1. Elkészítjük a vajas omlós tésztát. Cipóvá formáljuk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe rakjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Enyhén kivajazunk egy 24 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát.
3. Kicsomagoljuk a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk. A kissé belisztezett nyújtófa segítségével a sütőformába helyezzük a tésztát. Elsimítjuk a forma alján és oldalán. A kilógó tésztát levágjuk. A formát 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.
4. Sütőpapírral kibéleljük a tésztát, megtöltjük száraz babbal, vagy valamilyen más nyomatékot teszünk rá. 25 percig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz. A babot, illetve a nyomatékot és a sütőpapírt eltávolítjuk. Félrerakjuk. Hagyjuk kihűlni.
5. A sűrített tejet és a barna cukrot összekeverjük, és egy kis serpenyőben, közepesen meleg tűzön, állandóan kavargatva 20 percig főzzük, amíg sűrű karamellt nem kapunk. Levesszük a tűzről, félrerakjuk, kis ideig hűlni hagyjuk, mielőtt a hűtőszekrénybe raknánk, hogy megdermedjen.
6. A megsütött tésztát megkenjük a dermedt krémmel. A banánokat megtisztítjuk, felszeleteljük és a karamell tetejére helyezzük.
7. A tejszínt és a porcukrot elektromos habverővel addig keverjük, míg szép fényes, kemény hab nem lesz belőle. A felvert cukros habot a banán tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével szép vonalakat, hullámokat rajzolunk rá. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Vajas omlós tészta
Kézzel készített tészta :
1. Ha kézzel végezzük a munkát, gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen át a tészta a kezünktől. A lisztet és a sót egy nagy tálban vagy egy tiszta munkalapon összedolgozzuk (1. kép). A vajdarabokat morzsoljuk el a liszttel.
2. Az előírt mennyiségű jeges vizet óvatosan és lassan hozzáöntjük, és lágy tésztát gyúrunk.
3. Cipót formálunk a tésztából, amit kissé lelapogatunk. Nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk (2. kép), és a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.
4. 30 percig pihentetjük vagy akár 2 napig is a kinyújtás előtt.
Robotgéppel készített tészta :
1. A lisztet és a sót a robotgép tölcsérébe szórjuk, és rövid idő alatt összekeverjük.
2. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, míg a tészta morzsalékos nem lesz. Beleöntjük az előírt mennyiségű jeges vizet, és lágy tésztát készítünk (3. kép).
3. Cipót formálunk a tésztából, amit kissé lelapogatunk. Nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.
4. 30 percig pihentetjük vagy akár 2 napig is a kinyújtás előtt.