Banános, karamellás, tejszínes pite

Banoffee pie

Adag: 1 tortaforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tortaforma kenéséhez:
igény szerint vaj
A töltelékhez:
3 nagyobb banán
7 dkg barna cukor
2 és fél dl tejszín
40 dkg édes, konzerv sűrített tej
2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. Elkészítjük a vajas omlós tésztát. Cipóvá formáljuk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe rakjuk.

2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Enyhén kivajazunk egy 24 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát.

3. Kicsomagoljuk a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk. A kissé belisztezett nyújtófa segítségével a sütőformába helyezzük a tésztát. Elsimítjuk a forma alján és oldalán. A kilógó tésztát levágjuk. A formát 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

4. Sütőpapírral kibéleljük a tésztát, megtöltjük száraz babbal, vagy valamilyen más nyomatékot teszünk rá. 25 percig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz. A babot, illetve a nyomatékot és a sütőpapírt eltávolítjuk. Félrerakjuk. Hagyjuk kihűlni.

5. A sűrített tejet és a barna cukrot összekeverjük, és egy kis serpenyőben, közepesen meleg tűzön, állandóan kavargatva 20 percig főzzük, amíg sűrű karamellt nem kapunk. Levesszük a tűzről, félrerakjuk, kis ideig hűlni hagyjuk, mielőtt a hűtőszekrénybe raknánk, hogy megdermedjen.

6. A megsütött tésztát megkenjük a dermedt krémmel. A banánokat megtisztítjuk, felszeleteljük és a karamell tetejére helyezzük.

7. A tejszínt és a porcukrot elektromos habverővel addig keverjük, míg szép fényes, kemény hab nem lesz belőle. A felvert cukros habot a banán tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével szép vonalakat, hullámokat rajzolunk rá. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Az angol desszert a banán töménységét tejszínnel és édes sűrített tejjel (dulce de Leche) fokozza. A nevét (Banoffee Pie) a banán és a toffee kombinációjáról kapta.

Vajas omlós tészta

Vajas omlós tészta
15 dkg sótlan vaj
37.5 dkg fehér liszt
0.5 teáskanál
6-8 evőkanál jéghideg víz

Kézzel készített tészta :

1. Ha kézzel végezzük a munkát, gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen át a tészta a kezünktől. A lisztet és a sót egy nagy tálban vagy egy tiszta munkalapon összedolgozzuk (1. kép). A vajdarabokat morzsoljuk el a liszttel.

2. Az előírt mennyiségű jeges vizet óvatosan és lassan hozzáöntjük, és lágy tésztát gyúrunk.

3. Cipót formálunk a tésztából, amit kissé lelapogatunk. Nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk (2. kép), és a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.

4. 30 percig pihentetjük vagy akár 2 napig is a kinyújtás előtt.

Robotgéppel készített tészta :

1. A lisztet és a sót a robotgép tölcsérébe szórjuk, és rövid idő alatt összekeverjük.

2. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, míg a tészta morzsalékos nem lesz. Beleöntjük az előírt mennyiségű jeges vizet, és lágy tésztát készítünk (3. kép).

3. Cipót formálunk a tésztából, amit kissé lelapogatunk. Nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.

4. 30 percig pihentetjük vagy akár 2 napig is a kinyújtás előtt.

Banános, karamellás, tejszínes pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3259 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Banános, karamellás, tejszínes pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
könyvek