Kajszibaracktorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kajszibaracktorta
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mandulás tésztához:
7 és fél dkg blansírozott, finomra aprított mandula
¼ teáskanál mandulaaroma
1 csipet
15 dkg fehér liszt
15 dkg hideg, sótlan vaj
5 dkg finomított kristálycukor
A szóráshoz:
1 teáskanál porcukor
A tortaformához:
igény szerint liszt
igény szerint vaj
A töltelékhez:
150 dkg félbevágott, kimagozott kajszibarack
3 evőkanál sárgabarackdzsem
vagy
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. A mandulát robotgépben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk a vajdarabokat, a cukrot és a mandulakivonatot, majd az alkotóelemeket összekeverjük. Az összekevert lisztet és sót három adagra osztva, adagonként további 30-30 másodpercig beledolgozzuk. Ha a tészta már cipó formájú, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, és lelapítjuk. Egy órára a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön.

2. Kijavazunk és vékonyan kilisztezünk egy 25 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát. Kicsomagoljuk a tésztát, és a tortaforma közepére tesszük. A tésztát a forma alján és fél centis magasságban az oldalán, kissé lisztezett kézzel elsimítjuk. Megszurkáljuk villával. 30-60 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). A tésztát kibéleljük sütőpapírral, megtöltjük száraz babbal és 15 percig sütjük. A sütő hőmérsékletét 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat) csökkentjük. A babot, illetve a nyomatékot és a sütő­papírt eltávolítjuk. További 5-8 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

4. A sütő hőmérsékletét ismét megemeljük 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). A félbevágott kajszibarackok (kb. 16-20 darab) vágott oldalával felfelé megtöltjük a kisült tésztát. Megszórjuk cukorral. 15-25 percig sütjük, amíg a barack meg nem puhul. A baracklevárt vagy -dzsemet felmele­gítjük egy kis serpenyőben, és a gyümölcsre kenjük vagy spricceljük. Még 2-3 percig sütjük a tortát.

A vaníliafagylalt remekül illik ehhez a tortához. Hamar elkészülhetünk vele, ám a sütési idő attól is függ, mennyire érett a gyümölcs. Az érett gyümölcs gyorsabban átsül, mint a kevésbé érett.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Kajszibaracktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1078 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Kajszibaracktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
bevásárlólista