Citromtorta



Elkészítés:
1. A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy tálban. A kis kockákra vágott vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és addig dagasztjuk könnyedén, amíg valamennyi összetevő nem egyesül. Kemény tésztát kell kapnunk. Belekeverjük a szükséges mennyiségű vizet, így a tésztánk sima lesz. A tésztából rudat formálunk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, majd a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön. 30 percig pihentetjük.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kiolajozunk egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát.
3. A munkalapon a forma átmérőjénél 5 centiméterrel nagyobbra nyújtjuk a tésztát. Lazán feltekerjük a belisztezett nyújtófára (1. kép), és a formába nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalfalát is beborítsa, sőt kissé túllógjon (2. kép). A 3-5 milliméter vastagságú tésztát a sütőforma falához körben és az aljához is odanyomkodjuk, majd a túllógó részt lecsipkedjük. A tészta alját villával megszurkáljuk. 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.
4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőformában lévő tésztát, és a mélyedést megtöltjük száraz babbal (3. kép) vagy valami más nyomatékkal. 10 percig sütjük, a babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát még 5-10 percig sütjük.
5. A sütő hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat), és a sütőbe teszünk egy sütőlemezt.
6. A töltelékhez kimérünk és leszűrünk 180 ml citromlevet. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a citromhéjat, a tejszínt, s azután habverővel krémesre keverjük.
7. A tölteléket egy 1,2 literes kancsóba kanalazzuk. A kihűlt tésztakagylóba öntjük (4. kép). A sütőlemezre rakjuk a sütőformát, és 35-40 percig sütjük a tésztát, amíg a töltelék meg nem szilárdul.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |