Gluténmentes citromos torta

Adag: 2 tortaforma (8-10 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A citrombevonóhoz:
½ teáskanál citrom kivonat
2 teáskanál friss, finomra reszelt citromhéj
dl frissen préselt/facsart citromlé
25 dkg lágy, sótlan vaj
50 dkg porcukor
A citrompudinghoz:
dl frissen préselt/facsart citromlé
2 teáskanál friss, finomra reszelt citromhéj
6 dkg kockára vágott, sótlan vaj
¼ teáskanál citrom kivonat
1 csipet
¼ teáskanál édesítőszer
A sütőforma kenéséhez:
igény szerint vaj
A tortához:
½ teáskanál
1 teáskanál vaníliakivonat
15 dkg rizsliszt
1 teáskanál édesítőszer
1 evőkanál friss, finomra reszelt citromhéj
1 evőkanál sütőpor
2 és fél dl repceolaj
2 és fél dl tej
4 db tojás
7 és fél dkg burgonyakeményítő
7 és fél dkg fehér rizsliszt
7 és fél dkg tápiókakeményítő

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk két 23 centiméter átmérőjű kerek sütőformát. Beolajozzuk a sütőpapírt.

2. A kétféle rizslisztet, a kétféle keményítőt, a sót, a sütőport és a poliszaharidot összeforgatjuk egy nagy tálban. Egy másik tálban összekeverjük a tejet, a repceolajat, a vaníliakivonatot és a citromhéjat.

3. A cukrot és a tojásokat egy nagy tálban elektromos habverővel, közepes fokozaton egy percig keverjük, amíg tökéletesen nem egyesülnek. A gépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, és váltakozva beleforgatjuk a tojásba a lisztes és a tejes keveréket, amíg ezekkel is tökéletesen nem egyesül. Elosztjuk a tésztát a két előkészített sütőformában, kanállal elsimítjuk a tetejét.

4. Körülbelül 35-40 percig sütjük. Elkészült, ha a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad a tészta.

5. A sütőformákat rácsra rakjuk, a tortákat a formában 10 percig hagyjuk hűlni. A tortákat kiborítjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni a süteményeket.

6. A citrompudinghoz a citromhéjat, a citromlevet, a cukrot, a tojássárgáját, a sót és a polszaharidot egyliteres serpenyőbe rakjuk. Hozzáadjuk a vajat, és alacsony hőfokon, habverővel kevergetve addig főzzük, amíg elég sűrű nem lesz. Ez úgy 5 perc múlva következik be, ekkor a tetején kis buborékok jelennek meg, és a kiemelt habverőn is látszik a kellő sűrűség. Belekeverjük a citromkivonatot. A pudingot tálba rakjuk. Folpackkal letakarjuk, és 30 percig hűtjük.

7. A bevonóhoz a vajat elektromos habverővel, magas fokozaton egy percig keverjük, amíg sima és levegős nem lesz. A gépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, és hozzáadjuk a vajhoz a porcukrot, a citromlevet, a citromkivonatot, a citromhéjat, majd krémesre és simára keverjük.

8. Egy hosszú fűrészes késsel félbevágjuk a tortákat. Megkenjük az alsó lapokat a citrompuding felével. A felső lapokat ráhelyezzük, így két „szendvicset" kapunk. Az egyiket tálra rakjuk, és megkenjük 125 g bevonóval. A másikat a tetejére helyezzük, azután bevonjuk a citrommázzal a tetejét és az oldalát.

Számos sütőpor tartalmaz búzalisztet vagy keményítőt. Ha lisztérzékenységben szenvedünk, figyeljünk a teljes körű gluténmentességre.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Gluténmentes citromos torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2528 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Gluténmentes citromos torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
twitter