Fűszeres rolád almával töltve



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy 25 x 35 centiméteres piskótasütő tepsit. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a gyömbért összekeverjük egy tálban.
2. A tojások sárgáját és a cukrot elektromos habverővel fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét és a sót elektromos habverővel kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a cukros tojássárgájába. Óvatosan beleforgatjuk a száraz alapanyagokat is. A tésztát a tepsibe kanalazzuk.
3. Körülbelül 15 percig sütjük, amíg a teteje érintésre rugalmas nem lesz.
4. Porcukorral meghintünk egy tiszta konyharuhát. A piskótát a konyharuhára rakjuk, feltekerjük. Összehajtott oldalával lefelé félrerakjuk, amíg kihűl.
5. A töltelékhez az almát kis serpenyőbe rakjuk, ráöntjük a vizet, felforraljuk. 10-15 percig lefedve, gyöngyözve főzzük. Belekeverjük a cukrot és a citromlevet, és leszűrjük a keverékről a levet. Félrerakjuk, hagyjuk kihűlni.
6. A tejszínt kemény habbá verjük. Letekerjük a piskótát, megkenjük tejszínnel. A tetejére kanalazzuk az almás tölteléket. Újra feltekerjük a tésztát. Megszórjuk porcukorral.
A rolád feltekerése:
a) Kiterítünk egy konyharuhát a munkafelületre. Megszórjuk 2-3 evőkanál porcukorral.
b) Óvatosan eltávolítjuk a süteményről a sütőpapírt, és egy éles késsel levágjuk a kissé megszáradt széleket.
c) A konyharuha segítségével feltekerjük a tésztát. Összehajtott oldalával lefelé félrerakjuk, amíg kihűl.
d) Kitekerjük a piskótát, és egy spatulával rákenjük a tölteléket, körben tiszta szegélyt hagyva. Konyharuha segítségével újra feltekerjük.
e) Megkenjük a roládot a bevonóval vagy a töltelékkel, és a továbbiakban a receptben leírtakat követjük.