Karamelltorta

Adag: 1 tortaforma (10-12 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A karamellbevonóhoz:
40 dkg barna cukor
3 dl tej
5 evőkanál sótlan vaj
A süteményhez:
2 teáskanál karamella
2 és fél dl tej
25 dkg lágy, sótlan vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál
5 db tojás
45 dkg fehér liszt
30 dkg barna cukor
A tortaforma kenéséhez:
igény szerint vaj
A töltelékhez:
2 és fél dl chantilly mártás

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy 25 centiméter átmérőjű mély, kapcsos tortaformát.

2. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összekeverjük egy tálban. A vajat, a barna cukrot és a karamellt szintén összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját. Óvatosan beleforgatjuk a száraz alapanyagokat, illetve a tejet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A habot a tésztába forgatjuk. A tésztát az előkészített sütőformába kanalazzuk.

3. Körülbelül 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. 15 percig a formában hagyjuk hűlni. A kapcsot kinyitjuk, eltávolítjuk a forma oldalát. Rácsra rakjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Felforraljuk a tejet a barna cukorral, s addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat.

5. Három egyenlő lapra vágjuk a tortát. Az egyik lapot megkenjük a töltelék felével, ráhelyezzük a másik lapot, s megkenjük a maradék töltelékkel. A harmadik lappal beborítjuk. A tetejét és az oldalát is bekenjük.

Ezt a süteményt hűtőszekrényben le kell hűteni. Tálalás előtt úgy 30 perccel vegyük ki.

Vaníliás Chantilly krém

Vaníliás Chantilly krém
0.5 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál porcukor
1.25 dl tejszín

A porcukrot, a vaníliát, a tejszínt elektromos habverővel, magas fokozaton habbá verjük.

Karamell

Kép nélkül
9 dkg sótlan vaj
2.5 dl tejszín
1.25 dl kukoricaszirup
1.5 teáskanál vaníliakivonat
A tepsi kenéséhez::
igény szerint vaj

1. Kivajazunk egy 33x23 centiméteres tepsit.

2. A cukrot, a kukoricaszirupot és a tejszínt kevergetve főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. A tejszínes szirup arany színt kap. A puha, nyúlós keverékből egy kanálnyit jeges vízbe pottyantunk. Ha golyót formál a vízben, megfelelő a hőmérséklete.

3. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat és a vaníliát. Addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. A masszát az előkészített tepsibe öntjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, legalább 1 órán át. Ezután kockákra vágjuk.

Karamelltorta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3471 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Karamelltorta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
google+