Diótorta



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk három darab 18 centiméter átmérőjű tortaformát.
2. A tojásokat és a cukrot vízfürdő fölött 5-8 percig sűrűre keverjük. A lisztet, a sütőport, a sót és a diót összekeverjük egy tálban. A tojásos keverékbe forgatjuk, hozzáadjuk a vanília- és rumkivonatot, továbbá a vajat, majd lágy mozdulatokkal összekeverjük. Egyenletesen elosztjuk a masszát a formákban.
3. Körülbelül 25-30 percig sütjük, ezután megnézzük, hogy a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta-e. 5 percig a formában hagyjuk hűlni. Rácsra borítjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A bevonóhoz vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd hagyjuk kihűlni. A krémsajtot simára keverjük egy tálban, óvatosan beleforgatjuk a porcukrot, a csokoládét, majd újra elkeverjük. 10 percre hűtőbe rakjuk. Egy tortalapot tányérra helyezünk, megkenjük a bevonóval, megszórjuk dióval, s mindezt megismételjük a másik két tortalappal is. Bekenjük bevonóval a torta oldalát, fél dióval díszítjük.