Fekete-erdő torta

Adag: 1 egész (12 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
12 szem meggy
A krémtöltelékhez:
5 dl tejszín
1 teáskanál cseresznyepálinka
1 teáskanál vaníliás cukor
1 evőkanál porcukor
A meggyes töltelékhez:
68 dkg kimagozott meggybefőtt
2 evőkanál cseresznyepálinka
másfél teáskanál nyílgyökér keményítő
vagy
másfél teáskanál étkezési keményítő
A rátéthez:
2 és fél dl tejszín
2 evőkanál meggylekvár
12 és fél dkg reszelt étcsokoládé
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál cseresznyepálinka
A süteményhez:
22 és fél dkg lágy, sótlan vaj
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál instant kávé
2 evőkanál víz
22 és fél dkg finomított kristálycukor
4 db tojás
A tortaforma kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kissé kivajazunk két 20 centiméter átmérőjű kerek tortaformát, az aljukat kibéleljük sütőpapírral.

2. A vajat és a cukrot elektromos habverővel fehéredésig keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és addig keverjük, amíg az alkotórészek tökéletesen nem egyesülnek. Beledolgozzuk a kakaó és a kávé vízzel krémesre kevert elegyét, majd adagonként hozzáadjuk a lisztet. A két tortaformában egyenletesen elosztjuk a masszát, kanállal lelapogatjuk a tetejét.

3. Úgy 30 percig sütjük, amíg a sütemény kissé megkeményedik, de érintésre rugalmas marad. 5 percig a formában hűtjük, majd rácsra fordítjuk, és teljesen kihűtjük.

4. A meggyet lecsöpögtetjük, félrerakjuk a levét. Kimerünk belőle 125 millilitert, és ebben feloldjuk a nyílgyökérport (keményítőt). Feloldjuk egy kis serpenyőben. Lehúzzuk a tűzről, és addig kavarjuk a keveréket, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a cseresznyepálinkát, és megvárjuk, amíg ki nem hűl. Belekeverjük a meggyet, ám 12 szemet félrerakunk a díszítéshez. A tölteléket hűtőszekrénybe helyezzük.

5. A krémtöltelékhez a tejszínt elektromos habverővel, magas fokozaton habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot. A habot addig verjük, amíg kemény és fényes nem lesz. Beleöntjük a cseresznyepálinkát.

6. Félbevágjuk a két tortát. A 4 szeletet egyenként tálra rakjuk. A meggyes keveréket háromfelé osztjuk. Az egyik torta alsó lapját bekenjük a meggyes keverékkel, majd rákenünk egy réteg krémes tölteléket. Így teszünk még a másik két tortalappal is. Felmelegítjük a dzsemet, a negyedik tortalapra kenjük, amely a második torta teteje volt.

7. A megkent tortalapokat spatulával egymásra rétegezzük, a krémes oldalukkal felfelé. A negyedik réteg a dzsemmel megkent, második tortalap teteje, amely addigra már alaposan magába szívta a felmelegített dzsemet. A tálra rakott, réteges tortát hűtőszekrénybe tesszük, 30 percig hűtjük, amíg a töltelék meg nem keményedik.

8. Közben elkészítjük a tejszínes rátétet: a porcukrot és a cseresznyepálinkát krémesre keverjük a tejszínnel. A krémet a sütemény oldalára és tetejére kenjük. Késsel bejelöljük a 12 szelet helyét. Ha van habzsákunk, akkor a szeletekre egy-egy habrózsát nyomunk, a rózsák közepére a félrerakott meggyből 1-1 gyümölcsöt ültetünk. Másik lehetőség: a félrerakott meggyet felhalmozzuk a torta közepén.

9. Csokoládéval díszítjük; a reszelt csokoládét óvatosan a torta oldalára nyomkodjuk, illetve a tetejére szórjuk. A tortát tálalásig hűtjük.

E pompás, többrétegű csokoládétorta Dél-Németországban, a Fekete-erdő vidékén született. Bár számos variációja ismert, a klasszikus recept szerint a csokoládés rétegek között a krémet meggyel és tejszínhabbal dúsítják. Egy kevés cseresznyepálinka kiemeli a torta ízét.
A nyílgyökérpor vagy kudzu ázsiai élelmiszereket árusító boltban kapható. A kudzu étkezési keményítővel helyettesíthető.
Fekete-erdő torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2327 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Fekete-erdő torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
könyvek