Fekete-erdő torta



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kissé kivajazunk két 20 centiméter átmérőjű kerek tortaformát, az aljukat kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajat és a cukrot elektromos habverővel fehéredésig keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és addig keverjük, amíg az alkotórészek tökéletesen nem egyesülnek. Beledolgozzuk a kakaó és a kávé vízzel krémesre kevert elegyét, majd adagonként hozzáadjuk a lisztet. A két tortaformában egyenletesen elosztjuk a masszát, kanállal lelapogatjuk a tetejét.
3. Úgy 30 percig sütjük, amíg a sütemény kissé megkeményedik, de érintésre rugalmas marad. 5 percig a formában hűtjük, majd rácsra fordítjuk, és teljesen kihűtjük.
4. A meggyet lecsöpögtetjük, félrerakjuk a levét. Kimerünk belőle 125 millilitert, és ebben feloldjuk a nyílgyökérport (keményítőt). Feloldjuk egy kis serpenyőben. Lehúzzuk a tűzről, és addig kavarjuk a keveréket, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a cseresznyepálinkát, és megvárjuk, amíg ki nem hűl. Belekeverjük a meggyet, ám 12 szemet félrerakunk a díszítéshez. A tölteléket hűtőszekrénybe helyezzük.
5. A krémtöltelékhez a tejszínt elektromos habverővel, magas fokozaton habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot. A habot addig verjük, amíg kemény és fényes nem lesz. Beleöntjük a cseresznyepálinkát.
6. Félbevágjuk a két tortát. A 4 szeletet egyenként tálra rakjuk. A meggyes keveréket háromfelé osztjuk. Az egyik torta alsó lapját bekenjük a meggyes keverékkel, majd rákenünk egy réteg krémes tölteléket. Így teszünk még a másik két tortalappal is. Felmelegítjük a dzsemet, a negyedik tortalapra kenjük, amely a második torta teteje volt.
7. A megkent tortalapokat spatulával egymásra rétegezzük, a krémes oldalukkal felfelé. A negyedik réteg a dzsemmel megkent, második tortalap teteje, amely addigra már alaposan magába szívta a felmelegített dzsemet. A tálra rakott, réteges tortát hűtőszekrénybe tesszük, 30 percig hűtjük, amíg a töltelék meg nem keményedik.
8. Közben elkészítjük a tejszínes rátétet: a porcukrot és a cseresznyepálinkát krémesre keverjük a tejszínnel. A krémet a sütemény oldalára és tetejére kenjük. Késsel bejelöljük a 12 szelet helyét. Ha van habzsákunk, akkor a szeletekre egy-egy habrózsát nyomunk, a rózsák közepére a félrerakott meggyből 1-1 gyümölcsöt ültetünk. Másik lehetőség: a félrerakott meggyet felhalmozzuk a torta közepén.
9. Csokoládéval díszítjük; a reszelt csokoládét óvatosan a torta oldalára nyomkodjuk, illetve a tetejére szórjuk. A tortát tálalásig hűtjük.