Citromos-habcsókos falat

Adag: 4 főre (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Citromos tészta:
2 és fél dl citrompuding
12 és fél dkg lágy, sótlan vaj
2 teáskanál finomra reszelt reszelt citromhéj
dl tej
3 db tojás
15 dkg finomított kristálycukor
Habcsók:
15 dkg finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Muffin papírral kibélelünk egy 12 darabos muffin tepsit.

2. A vajat és a cukrot egy nagy tálban elektromos habverővel, közepes fokozaton krémesre keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a tojásokat, és addig keverjük, amíg az alkotórészek tökéletesen egyesülnek. A gépet alacsony fokozatra állítjuk, váltakozva óvatosan a tálba szórjuk a kókuszreszeléket, a lisztet, beleöntjük a tejet, majd elkeverjük. A tésztát az előké­szített tepsi mélyedéseinek háromnegyedéig kanalazzuk.

3. Körülbelül 15-20 percig sütjük. A tepsit rácsra rakjuk, és 5 percig hűlni hagyjuk. Majd megfordítjuk a tepsit, a rácsra borítjuk a süteményeket, azután a tortácskákat a talpukra állítva hűtjük ki.

4. Amikor teljesen kihűltek, levágjuk a tetejüket, kiszedjük a belsejüket, megtöltjük valamennyit a citrompudinggal, és félrerakjuk.

5. A tojásfehérjét elektromos habverővel, közepes fokozaton lágy habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukrot, és így kemény habbá verjük. Habzsákba kanalazzuk a habot, a zsákra egy centis kinyomó-csövet helyezünk. A falatkákra spirál alakban habcsóksapkát nyomunk. Legalább 10 percig sütjük, amíg a habcsók meg nem keményedik.

Íze, aromája aszerint változik, hogy finomra reszelt citromhéjat vagy narancshéjat, esetleg lime-héjat teszünk-e bele, illetve narancsos vagy lime-os, netán citromos túrókrémmel ízesítjük-e.

Citrompuding

Citrompuding
2 evőkanál finomra reszelt citromhéj
0.6 dl frissen préselt/facsart citromlé
7 dkg finomított kristálycukor
6 dkg kockára vágott, sótlan vaj
igény szerint víz

1. Elkészítjük a citrompudingot: a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat kis serpenyőben addig főzzük, amíg a cukor tökéletesen fel nem olvad.

2. A tojássárgáját tűzálló tálba tesszük, óvatosan hozzáöntjük a meleg citromos keveréket. Ezután átszűrjük finom lyukú szitán. A tűzálló tálat visszarakjuk a tűzhelyre, gyöngyöző vízfürdő fölé. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a keverék be nem vonja a fakanál hátulját. Figyeljünk arra, hogy ne forrjon fel.

3. Félrehúzzuk a tűzről a tűzálló tálat, egyenként beledobjuk a vajkockákat. Keverjük, hogy a hozzávalók egyneművé váljanak.

Sütőpapírral lefedjük a pudingot, és 60 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

Citromos-habcsókos falat
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1793 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Citromos-habcsókos falat
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
lexikon