Narancsos-mákos tortácska

Narancsos-mákos muffin

Adag: 8 főre (32 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Mákos bevonó:
40 dkg porcukor
8 dkg mák
2 ⅔ evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
Tortácska:
1 evőkanál finomra reszelt reszelt narancshéj
3 és ⅓ dl frissen préselt/facsart narancslé
5 és ⅓ db tojás
8 dkg mák
33 és ⅓ dkg lágy, sótlan vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Muffin papírral kibélelünk egy 12 darabos muffin tepsit.

2. A lisztet, a mandulát, a mákot kis tálba rakjuk. A vajat és a cukrot elektromos habverővel, közepes fokozaton krémesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a narancshéjat, és addig keverjük, amíg az alkotórészek tökéletesen egyesülnek. Alacsony fokozatra állítjuk a gépet, azután óvatosan, váltakozva a tálba szórjuk a száraz hozzávalókat, illetve beleöntjük a narancslevet. A tésztát az előkészített tepsi mélyedéseinek háromnegyedéig kanalazzuk.

3. A süteményt 15-20 percig sütjük. Elkészült, ha érintésre rugalmas, és a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta. A tepsit rácsra rakjuk, és 5 percig hűlni hagyjuk. Majd megfordítjuk a tepsit, a süteményeket a rácsra borítjuk, a tortácskákat a talpukra állítva hűtjük ki.

4. A porcukrot és a mákot egy kis tálban összekeverjük. Óvatosan hozzáöntjük a szűrt narancslevet, és krémesre keverjük. A krémet a tortácskák tetejére kanalazzuk, nem baj, ha az oldalukon is lecsorog. A tetejükre kandírozott, vékonyra vágott narancshéjat szórunk.

Kandírozott narancshéj

Kandírozott narancshéj
3 nagy narancs
0.6 dl víz
igény szerint szódabikarbóna
igény szerint meleg víz
A szóráshoz::
igény szerint finomított kristálycukor

1. Kis serpenyőbe vizet öntünk, és magas hőfokon felforraljuk. A narancsok héját megmossuk szódabikarbónás meleg vízben, megszárítjuk, majd hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Ha nincsen ehhez speciális szerszámunk, akkor éles késsel is levághatjuk csíkokat, de arra figyeljünk, hogy a narancs fehér, belső héja sértetlen maradjon. Forró vízben blansírozzuk a narancshéjat 30 másodpercig, majd szűrjük le.

2. A cukrot és a vizet összemelegítjük, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután magas hőfokon 2 percen át forraljuk. Beledobjuk a narancshéjat, a tűz hőfokát mérsékeljük, és a héjat már csak gyöngyözve főzzük. Nagyjából 10 perc múltán félrerakjuk

3. Kivesszük a narancshéjat a serpenyőből, lecsöpögtetjük konyharuhán. A tetejére szórjuk a cukrot, és a konyharuhával együtt összerázzuk a cukros narancshéjat. Bármikor felhasználható.

Narancsos-mákos tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1855 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Narancsos-mákos tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
könyvek